Свързани новини

28.10.2011 11:30

Македонски филм насажда омраза срещу България

Видян 2482 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трима български евродепутати сигнализираха еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле за манипулация на историята във филма "Трето полувреме", съобщи бТВ. Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев ще сезират и организациите, участващи в реализацията на филма. Те ще настояват да оттеглят финансовата си подкрепа или да гарантират, че сценарият му ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които според депутатите, подклаждат език на омраза срещу съседни страни.


Международната ко-продукция "Трето полувреме" се снима в момента в Скопие. Според информацията, с която евродепутатите разполагат, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България, особено сред младежите. Действието във филма се развива през 1942 г. и разказва за футболния мач между ФК "Левски" и ФК "Македония" от шампионата на обединената футболна лига на България.


Според многобройните исторически доказателства възраждането на ФК "Македония" като част от българския спорт се подкрепя топло и ентусиазирано от населението на Вардарска Македония по това време.


Целта на филма "Трето полувреме" обаче е да се постигне изключителен пропаганден ефект сред широките маси от населението и чуждестранната публика чрез силата на художественото въздействие. Посредством поредната фалшификация на историческата истина, България ще бъде представена в изключително негативна светлина, пише Фрогнюз.


Македонският ежедневник "Вечер" вече разкри, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е македонска банка. Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.


В писмото си евродепутатите напомнят, че България е съседна страна винаги е подпомагала Македония по пътя й към европейска интеграция и първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г.


Евродепутатите призовават еврокомисаря да постави въпроса за използването на езика на омразата срещу България в официалните си контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Македония към Европейския съюз.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Силвия Кацарова празнува 70 в НДК

Силвия Кацарова празнува 70 в НДК

Въпреки че ги навършва след 10 дни, на 26 ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева