Свързани новини

24.10.2011 17:34

Още трусове убийци грозят Турция

Видян 1416 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зверски вторични трусове няма да оставят Югоизточна Турция да си отдъхне през следващите няколко месеца. Тази всяваща страх и паника прогноза направи експертът от Руската академия на науките Сергей Арефев. „Това беше силно земетресение в очакван район. Сеизмичната активност в източния край на Северно-Анатолийския разлом винаги е била голяма“, посочи той. Успокояващото, по думите му, е, че не се очаква магнитудът има да достигне този от неделя.
Тогава около обяд 7,3 по скалата на Рихтер сгромоляса южната ни съседка като уби стотици в източната провинция Ван. През деня бяха регистрирани няколко вторични трусове, но най-силният изтряска Турция вечерта късно с 6,1 по Рихтер.
Междувременно стана ясно, че спасителните екипи в Югоизточна Турция продължават да разчистват развалините от сградите в опит да открият оцелели след земетресението. Според последните данни трусът е отнел живота на най-малко 239 души и рани над 1300. Най-много са жертвите в района на епицентъра – 117 души. Повече от 1200 спасители от Турция и други страни издирват пострадали и тела на загиналите. Специалистите изразиха надежда, че операцията по издирване на хората ще завърши до началото на студовете, които се задават според прогнозите на метеоролози.
По същото време вчера сутринта на територията на друга наша съседка – Румъния, е регистрирано земетресение с магнитуд 4 по Рихтер. Епицентърът на труса е бил в планинския масив в района Вранча на дълбочина 130 км. До момента няма информация за жертви и разрушения.
През 1977-а Вранчанското земетресение, известно у нас като Свищовското, с магнитуд от 7,4 по Рихтер е убило над 1600 души. Тогава най-засегнат у нас е Свищов, където са разрушени десетки промишлени и жилищни сгради.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.