Свързани новини

24.10.2011 15:18

БСП: Има предпоставки за опорочаване на изборите

Видян 1531 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предизборният щаб на БСП е подал жалба до ЦИК за начина на организиране и провеждането на президентските и местните избори. В нея се подчертава, че са констатирани различни нарушения в изборния ден на 23.10.2011 г.като най-фрапиращи са тези сшързани с дейността на ОИК в зала „Универсиада”. "Липсата на организация и ред пред и в зала „Универсиада” създава реални предпоставки за опорочаване на изборите. След като часове наред членовете на СИК полагаха усилия да организират и отразят вота на столичани на тези избори, след като часове наред чакаха районните администрации да организират транспорт на изборните книжа и участниците в изборния процес до ОИК, хората бяха посрещнати от неописуемия хаос, който цари в ОИК-София", се казва в жалбата. Изброяват се също нахвърляни на земята чували с изборна документация, седналите на пода уморени хора и изоставена изборна документация.
 


Припомняме, че снощи на пресконференцията в НДК след изборния ден, лидерът на БСП Сергей Станишев, заяви, че разликата от около 10 % между кандидат-президентските двойки на БСП и ГЕРБ може лесно да бъде преодоляна  до балотажа. Станишев се обърна към ГЕРБ с думите, че  изборите не са приключили,  тъй като в повечето общини ще има и  втори тур.Въпреки че демонстрираха задоволство от резултатите, социалистите се усъмниха в честността на изборите. Според тях има много въпросителни около изборните резултати, заради хаос и удължаването на изборния ден, който според БСП на места продължил до 22.30 часа.


Сергей Станишев - лидер на БСП: "Това поставя под сериозен въпрос крайните резултати, защото когато се нарушат такива принципи и законови норми се създават условия и за касиране на избори."


Все още обаче БСП не е взела политическа позиция дали да оспорва изборите на първи тур. Иначе социалистите видяха в резултатите, че БСП се възстановява от загубата на парламентарните избори, а също и че много хора вече търсят алтернатива на ГЕРБ. Сергей  Станишев цитира данни, според които спрямо 2009 година, подкрепата за БСП се е увеличила с 200 хиляди гласа, а управляващите са загубили около 250 хиляди гласа, информира БНТ.


Сергей Станишев - лидер на БСП: "Такива избори в България наистина не са правени. Те напомнят на "Бай Ганьо прави избори" и това все повече хора го виждат. Повечето българи не подкрепиха управляващата партия ГЕРБ - около 60% гласуваха за други кандидати за президент и вицепрезидент."


На балотажа за избор на президент  БСП ще разчита на всички граждани, които искат промяна. Разговори ще се водят и с ДПС и други политически партии, но без да се правят сделки, категорични са социалистите.


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни