Свързани новини

23.10.2011 16:33

7,3 по Рихтер сгромоляса Турция, тук усетихме 3

Видян 1300 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Убийствено земетресение удари Турция вчера. 7,3 по скалата на Рихтер погребаха хиляди и оставиха без дом народа в източната провинция Ван. Данните за магнитуда бяха противоречиви, като турските медии варираха от 6,6 до 7,2, според медийната институция CNN обаче трусът в 10,41 часа е точно от 7,3. Няколко часа по-късно – в 16,09 часа, земята се разтресе с 3 по Рихтер и на 150 км югоизточно от София - край Чепеларе и Широка лъка.
„Има толкова много убити“, заяви кметът на Ван Зулфикар Арапоглу. Най-малко между 500 и 1000 са загиналите. Официалните власти обаче крият истинския брой на жертвите.
Турският вицепремиер Бешир Аталай каза, че около 10 сгради са се срутили в град Ван, както и около 25-30 сгради в близката област Ерчис. В първия се е срутила 8-етажна жилищна постройка и под руините има хора, съобщи кметът на града пред турската телевизия НТВ. Основното притеснение на специалистите е, че езерото, носещо името на града Ван, ще прелее и ще предизвика наводнение.
Към мястото на трагедията спешно със самолет е замина премиерът Реджеп Ердоган.
В цялата провинция цари паника, хората са наизлезли на улиците и не искат да се прибират по домовете си, съобщават турските медии. Сеизмолозите призовават местните жители да останат навън заради опасност от вторични трусове.
Земетресението е почувствано и в съседните провинции.
Трус е усетен и в столицата на Армения Ереван. В някои райони на града той е бил толкова силен, че хората са излезли на улицата, отказвайки да се върнат по домовете си.
Турция е разположена в една от най-земетръсните зони на границата между Европа и Азия. През 1999-а 2 силни земетресения удариха гъстонаселените и индустриализирани региони на Северозападна Турция. Тогава загинаха 20 000 души. Само преди месец Турция бе разлюляна от 5,5 по Рихтер.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец