Свързани новини

19.10.2011 15:53

Рашидов: Търси се име на българския национален музей

Видян 1206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трябва да се направи дебат и да се избере име на българския национален музей, каза министърът на културата Вежди Рашидов. Той припомни, че преди време е сравнил идеята си с Лувъра и така тя е придобила гражданственост.
Рашидов присъства на откриването на реновираната сграда на Професионалната гимназия по полиграфия и фотография, съобщи БТА. Министър Рашидов коментира, че думата не е обидна, но вече има Лувър, Прадо, Уфици. Според него, за да се измисли име, е необходим национален дебат.


Вежди Рашидов смята, че у нас няма добре подготвени музейни мениджъри. Това, че китайците пристигат пред Лувъра с автобуси, не означава, че разбират от изкуство, но те имат дестинация, която е важна. Ние седим и чакаме някой да влезе, коментира министърът. Той отбеляза, че целият му творчески път е преминал изцяло в чужбина. Тук нямам нищо в музеите, нямам един паметник в България, но се научих от това ходене.


България трябва да стане модерна страна и да вземем принципите, върху които съществуват добрите музеи, заяви още Рашидов.


Така нареченият "български Лувър" ще се помещава в сградата на бившето МЕИ в столицата. Проектът за реновирането на сградата е на арх. Янко Апостолов. Съвременният музеен център трябва да е готов до 2 г. Предвижда се той да бъде разположен върху 20 220 кв. метра, от които 6600 кв. метра ще бъдат отделени за галерии. Складовете и архивите ще бъдат събрани в специално депо за съхранение на изкуството.


Само преди месец в София бе открит Музей на социалистическото изкуство. Новият музей струва 3,5 млн. лева, отделени от бюджета на Министерство на културата. В него има произведения от времето на първите партизани до взривяването на мавзолея на Георги Димитров.
Днес Рашидов каза, че много френски медии - списания, вестници и сайтове са писали за този музей.
"Изкуството не е носител на идеология. Комунизмът не го докараха хората на изкуството, нито демократите, те отразяват времето, в което живеят", мотивира се министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и