19.10.2011 12:52

12% от българите ще продадат гласа си

Видян 1288 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

12% от българите са готови да продадат гласа си, което най-вероятно означава, че ще го направят, показва проучване на Асоциация "Прозрачност без граници". На въпроса бихте ли продали гласа си 1% отговарят, че не знаят дали биха го направили, предава БГНЕС. Според Христова и те са потенциални гласоподаватели, които биха се възползвали от тази възможност. 58,1% от тези, които биха продали гласа си, заявяват, че ще го направят, защото са бедни. Сред останалите мотивът е обаче усещането за безнаказаност, за неготовност на българските власти да се справят с това явление, посочи Христова. 6,8% от тези, които не биха продали гласа си, казват, че няма да го направят защото парите, които се раздават, са малко. Разговорите в общността се въртят около готовност за продаване на средна цена около 50 лв. за по-големите населени места и 30 лв. за по-малките. Очакванията обаче са за 100-150 лв. За купуването на гласове не се подбират средства, показва изследването.
"Имаме информация за предлагани хранителни стоки, за помощи за зимата, за бъдещи ангажименти от страна на кандидатите към общността или за опрощаване на заеми. Вече има и още нова форма на опорочаване на хората, които да станат номинално дарители, за да се изперат сивите пари, които влизат в предизборната кампания", каза Христова. 12% през последните 5 години заявяват, че твърдо влизат в тази практика, около 5-6% казват, че са готови, но при по- висока миза. "Въпросът е докога ще продължи тази абсурдна тенденция, ние, които претендираме за демократичност да търпим подобна тенденция", каза още директорката на "Прозрачност без граници". През 2009 г. процентът от гласоподавателите, които са имали готовност да продадат своя глас е бил 6. "При една ниска избирателна активност този процент може да промени насоката и изборния резултат", каза пък Диана Ковачева, изпълнителен директор на асоциацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и