Свързани новини

13.10.2011 16:07

Георги Кадиев пое ангажимент инвестициите в болниците да бъдат за сметка на общината

Видян 1782 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На среща със столичните лекари кандидатът за кмет Георги Кадиев пое ангажимент инвестициите в материалната база на общинските болнични заведения на територията на София да бъде за сметка на Столична община, за са се освободят средства за заплати и консумативи. Кадиев още посочи, че е нужно да се реорганизира спешната помощ в София, особено в по-крайните квартали като Кремиковци, Панчарево и други. Кандидат-кметът на БСП даде гаранции, че неговият екип заедно с министерството на здравеопазването ще разработи регионална здравна карта като стандарт за преструктуриране на здравната система на общинско и областно ниво. Той пое ангажимент общината да създаде условия за общо управление на медицинските заведения като обединена структура под формата на холдинг. Георги Кадиев подчерта, че в програмата си залага на профилактиката - включително безплатни прегледи на децата в училищата и детските градини (зъбна, гръбначна, очна профилактика).


Кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев се срещна със здравни работници, практикуващи на територията на Столична община. Сред лекарите присъстваха бившите министри на здравеопазването – д-р Радослав Гайдарски, д-р Мими Виткова, д-р Евгений Желев; бившият директор на Александровска болница д-р Асен Златев; депутати, здравни експерти и медицински сестри.


Целта на срещата бе да маркира най-острите проблеми пред българското здравеопазване на и да намери верни решения.


 На срещата със столичните лекари кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев заяви, че има шанс позитивните решения за българското здравеопазване да тръгнат от София и да се случат и в цялата страна. Той обясни, че столичното здравеопазване е натоварено освен с проблемите цялата здравна система и със специфичните проблеми на общинското здравеопазване. Според него Столична община трудно формулира своята политика в здравния сектор, тъй като една част от нейните бивши поликлиники са приватизирани, а останалите се сблъскват с проблемите на поддръжката на материалната база и дефицита на медицински специалисти.


По време на срещата д-р Емил Райнов, бивш зам.министър на здравеопазването, заяви, че ГЕРБ по безпрецедентен начин преднамерено е настроила пациенти срещу лекари. „Сегашното управление е виновно за полицейщината в българското здравеопазване. То манипулира, подслушва и притиска лекарите.”, каза д-р Райнов.


На срещата бившият министър д-р Мими Виткова апелира да се намери незабавно решение на въпроса за ролята на държавата и органите на местно самоуправление за развитието на българската здравната система. Според нея държавата и общините трябва заедно да работят за решаването проблемите на здравеопазването в интерес на гражданите. Д-р  Виткова поясни, че проблемите на спешната медицинска помощ освен национални се превръщат и в проблеми на София. Тя заяви, че към общите проблеми от финансово, организационно и кадрово естество в София, се добавят и проблемите на трафика, които водят до значително забавяне на екипите и основателно неудовлетворение на гражданите.


Кандидатът за кмет на София пое ангажимент общината да обърне специално внимание на управлението на болничните заведения и на квалификацията и качеството на здравните мениджъри. „Качеството на управление трябва да се оценява според успеха на лечение и удовлетворението на пациентите в съответната болница”, каза Кадиев.


Георги Кадиев даде гаранции пред лекарите, че общината ще участва активно в европейски проекти в областта на профилактиката и промоцията на здравето. „Общината трябва да осъществява строг контрол върху инвестиционната политика на болничните заведения. Прекалено много лични и корпоративни интереси оказват влияние върху неефективните управленски решения в лечебните заведения и на тази практика трябва да се сложи край” заяви Георги Кадиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец