Свързани новини

13.10.2011 10:18

Стив Ханке: България не се нуждае от еврото

Видян 1639 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В интервю за в.“24 часа“ бащата на валутния борд, Стив Ханке, коментира, че пенсионната система в ЕС е на ръба да банкрутира и ЕС трябва да използва “острия молив” за намаляването на пенсиите. "Те не могат да плащат тези пенсии, но ги обещават, тоест не могат, въпреки че искат. Очевидно премиерът ви е прав. И не е необходимо човек да е гений, за да направи този извод“, добавя Ханке. Припомняме, че по време на офицалното си посещение в Прага, премиерът Бойко Борисов заяви, че ако европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3%, направят пенсиите и заплатите колкото в България, до 1-2 години ще си решат проблема.
Според Ханке в момента няма инвестиции в нововъзникващите пазари по света, защото бизнесът се страхува от излишни рискове. „Но ако в България нямаше фискална, парична и банкова дисциплина, отливът на капитали щеше да е много по-голям. Трябва да помните, че съседството с Гърция в момента изобщо не ви помага“, коментира още Ханке и предупреди, че България трябва да се пази от неконтролируем фалит на Гърция, заради гръцките инвестиции и банки в страната.


Съветът му към управляващите е: „Като цяло правете това, което правите в момента. И не се поддавайте на влиянието на много от европейските политици и европейските финансови министри... Вие може да давате уроци на големите в ЕС. Те нямат уроци, които да дадат на България.“


Според Ханке България не се нуждае от еврото, особено сега, в средата на световната криза.


„Най-лошото, което може да направите, е да губите време за приемане на еврото. Абсолютно деструктивно и ненужно“, коментира той.


"Може да пазите лева, колкото искате, а с него и своята свобода. С лева и борда никога няма да изпаднете в състояние като това в Гърция“, съветва професорът.


„В еврозоната България изглежда доста добре, не е на върха, но е в твърде добро здраве. Сега всички са настинали, а вие сте в добра форма за възстановяване от настинката в сравнение с останалите страни от еврозоната“, коментира още Стив Ханке.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.