Свързани новини

12.10.2011 14:57

61% повече опиум в Афганистан през 2011

Видян 1560 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С 61% се е увеличило производството на опиум в Афганистан в сравнение с изминалата 2010 година, съобщава Би Би Си, позовавайки се на данни на Службата на ООН за контрол на наркотиците. Миналогодишното производство на опиум беше силно засегнато от болест по маковите насаждения, припомнят експерти.
Тази година обаче проблемът е ограничен, като същевременно се наблюдава сериозно увеличение в цените на опиума. Това е и причина за рязкото нарастване в производството му.



Афганистан произвежда 90% от опиума в световен мащаб. Размирната страна е източник на около 5800 тона годишно от основната съставка на хероина. Търговията с опиум е сочена и за основен източник на средства за талибаните в Афганистан. 80% от производството на дрогата в страната е съсредоточено в южните провинции, включително Хелманд и Кандахар. Именно в тези райони влиянието на талибаните е най-силно.



Помощта на бунтовниците за фермерите се изразява по най-различен начин - от снабдяване със семена и плащане в брой още преди да е готова продукцията до осигуряване на защита на семействата им. Увеличението в производството на опиум в страната се случва въпреки факта, че афганистанските власти и НАТО намалиха с 65% площите, в които се отглежда растението, припомня Би Би Си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв