Свързани новини

04.10.2011 10:27

Търговска война между САЩ и Китай?

Видян 2009 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският Сенат одобри със 79 гласа "за" срещу 19 "против" законопроект срещу нелоялната практика на Китай умишлено да поддържа нисък курс на валутата си – юана, с което печели нечестно конкурентно предимство на пазара в ущърб на американската икономика и заетост.
Вотът и предхождащият го дебат сблъскаха привържениците на теорията, че с този законов акт ще се спомогне за създаването на нови работни места, и критиците на документа, които предупредиха, че по този начин може да се разпали търговска война между САЩ и Китай, който притежава голямо количество американски ценни книжа и облигации и с това държи солиден дял от американския държавен дълг.



Като нарочно обезценява валутата си, Пекин държи ниски цените на стоките си за износ на американския пазар и по този начин смазва конкуренцията както на американските производители, така и на тези от Европа и Азия. Чрез приемането на т.нар. Закон за реформа на надзорната рамка за валутните курсове Сенатът дава правомощия на федералното правителство да премахне т. нар. "изравнителни мита" на стоките и продуктите от страни, които субсидират износа си, като девалвират умишлено националните си валути.



По-късно през седмицата детайлите по Закона ще бъдат уточнени в Сената, но перспективите за гласуването му в Камарата на представителите са твърде неясни. Ако и двете камари на Конгреса одобрят законопроекта, на президента Обама ще се падне трудното решение дали да го подпише или да му наложи вето. Първият вариант води към директен риск от търговска война с Китай, а при втория все пак се отварят възможности за дипломатически преговори за избягване на заплетената ситуация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!