29.09.2011 17:27

Данчо Хаджиев: Думата патриотизъм не е демоде

Видян 3347 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Данчо Хаджиев е кандидат за кмет на София и водач на листата на Националния фронт Спасение на България за общински съветници и е съсобственик на телевизия СКАТ. Роден е на 12.12.1955г. в с. Бояново , Ямболско. Висшето си образование завършва  през 1980 г. във факултета по математика на СУ Климент Охридски. Член е на постоянната комисия по устройство на територията и жилищна политика; на постоянната комисия по финанси и бюджет ; на постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания. Женен с две деца.


Г-н Хаджиев, по Ваша идея беше поставена паметна плоча на гроба на Левски, Вие подехте  и инициатива за годишнината на Хайтов. Защо, според Вас, ние сякаш имаме склонност да забравяме великите българи?


По моя инициатива и с активното съдействие на Александър и Здравец Хайтови – синове на големия наш писател и родолюбец – Николай Хайтов, внесохме доклад в Столичния общински съвет за възстановяването на паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска”, че според редица научни данни и според народната памет там е препогребан Апостола на свободата – Васил Левски. Такава паметна плоча е имало, но поради неизяснени обстоятелства тя е била премахната. В търсене на гроба на Левски, Николай Хайтов посвети голяма част от своя живот и доказа, че това е мястото. Всичко е описано в книгата му „Истината за гроба на Левски”. Приживе Николай Хайтов стана патрон на ТВ СКАТ. Негови са думите: „Тази телевизия работи с грижа за България”. Винаги сме следвали патриотичната линия и ще продължим да я следваме. Хайтов не е само писател. Той е народен будител. Издига в култ българската природа, води битка за чистотата на българския език, завеща ни великолепно литературно наследство – неговата книга „Диви разкази” е една от най-превежданите български книги, изобличава националните предатели. А защо имаме склонност да забравяме великите българи, ами защото години наред има ясна тенденция да се пропагандира национален нихилизъм.Защото темата патриотизъм се обявява за демоде и се задушава от понятието глобализъм. Защото години наред имаше русофили, сега американофили.Защото омаловажаваме родното, а се прекланяме пред чуждото. А Хайтов казва: „Изтървем ли България, изтървали сме всичко”.


Как си обяснявате магията на СКАТ ТВ? Това е една телевизия, в която предимно се говори – противно на тезата, че хората предпочитат да гледат  филми, музика, светски клюки... В същото време обаче СКАТ е сред телевизиите с най-висок рейтинг. Как постигате това?


Ние даваме на хората това, което в друга телевизия не могат да видят – изобилие от български фолклор, документални филми – собствена продукция за малко известни факти от новата българска история (например филмът “Кървава чешма” – посветен на жертвите на протурския тероризъм у нас през периода 1985-та – 87-ма година), политически коментари и анализи за вътрешната и външната политика на България, критични репортажи, а не пиар на управляващите. Проявяваме ангажираност към проблемите на нашите сънародници в Македония и Западните покрайнини. Приоритетите в програмата на ТВ СКАТ са българската история, традиции, фолклор и защита правата на сънародниците ни зад граница, както и опазването на българската идентичност. Така постигаме рейтинга си, а не с напудрени риалити формати – с много визия и малко съдържание.


Феномен ли е Велизар Енчев, според Вас? Има ли обяснение за такава тв личност?


Да, в българския телевизионен ефир Велизар Енчев е феномен. Той е едновременно дипломат, политически коментатор, писател. Той е личност, която има авторитет дори и сред своите врагове. С оглед на неговата дипломатическа кариера, познания в Балканската проблематика и междусъседските ни отношения, както и принципите му – да отстоява българския национален интерес, той би бил един много добър министър на външните работи на България, която в момента се управлява от национални предатели. 


Вие бяхте шеф на Волен Сидеров в телевизия СКАТ. Спомняте ли си как работеше той?


Честно да Ви кажа, не искам и да си спомням за Волен Сидеров. Той предаде националната кауза, предаде и ТВ СКАТ, която вярваше, че той ще отстоява патриотичната линия, когато влезе във властта.


Като човек познавахте ли го? Вие в един момент се разделихте с него. Каква беше причината?


Явно съм си мислел, че го познавам. Него най-добре го описва песента на Тодор Колев – “Фалшив герой”.


А каква заплата взимаше той?


Това е фирмена тайна.


В момента сте общински съветник. Има ли конфликт на интереси между това да сте шеф на медия/телевизия и общински съветник?


Напротив. Като общински съветник аз съм участвал много по-малко в предаването на тв СКАТ, посветено на проблемите на Столичната община – “Зад фасадата”, отколкото мои колеги – други общински съветници. А и какво значи конфликт на интереси – нито СОС е зависим от ТВ СКАТ, нито ТВ СКАТ е зависима от СОС – било то финансово или идеологически. Конфликт на интереси има между БНТ, която се издържа от държавния бюджет и институциите. Затова там липсва критична журналистическа позиция.


Какви трябва да бъдат приоритетите на столицата, според Вас?


За съжаление София не само, че не прилича на европейска столица, каквито претенции има г-жа Фандъкова, но и изобщо не прилича на столица. Приоритетите трябва да са свързани най-вече с подобряването на градската среда – унищожаването на ромските гета, ред в рекламата – от билбордове не можеш да видиш пътните знаци и светофарите, подмяна на тротоарните плочки, изграждане на обществени тоалетни.


Какви са нейните най-големи проблеми в момента?


Това, което посочих като приоритети са нерешените проблеми. И нещо друго – София не е само жълтите павета. София са и кварталите – Люлин, Младост, Надежда. Те се превърнаха в бетонни гета.


Ако бяхте министър-председател, какви щяха да бъдат приоритетите Ви?


Здравеопазване, образование и отстояване на българския национален интерес, особено спрямо Турция и Сърбия – и двете страни са ни длъжници.


На какво ще разчитате в кампанията си? Мислите ли, че нещо трябва да се промени в нея?


Ще разчитам на това, че имам волята и силите да променим облика на София. Ще разчитам на своята прямост, рационалност, организираност и самодисциплина. Ще разчитам на гражданските организации и въобще гражданското общество, с които активно сме си сътрудничили в работата ми като общински съветник. 


Щастлив човек ли сте?


Удовлетворен.


Какво значение имат парите за Вас?


Парите са средство за постигане на по-възвишени цели от задоволяване на личните потребности. Затова в политиката трябва да влизат успели хора.


Кое е най-голямото Ви прегрешение?


Господ ще каже.


Кое е непростимо?


Еничерството – да предадеш род и родина


Коя е любимата ви дума?


България.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.08.2023 22:14

    Данчо Хаджиевв е такъв мелез и простак.Държи се с работниците в телевизия скат като роби .Не е никакъв патриот ,аа по скоро МЕЛЕЗ

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак