Свързани новини

27.09.2011 14:00

Страх и омраза в Бургас

Видян 1819 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има страх сред жителите в ромските квартали на Бургас, заяви Митко Доков, председател на Областния ромски съюз, цитиран от Бургас Инфо.


„Хората не са спали цяла нощ. Будуваха и пазеха входовете на квартала да не влизат хора, да не стават ексцесии. Нещо страшно става ", каза Доков.


Той допълни, че не му се иска да вярва, че има етническо напрежение, но това което се случва няма по какъв начин да го опише. Според Доков през изминалите два дни има пострадали хора от ромски произход сред които и деца.


„Има бити деца , които са се връщали от училище и дори днес няма да отидат на училище. Има хора, които няма да отидат на работа от страх, защото онази вечер имаше пребити хора на улицата. На спирката на „Комлука" пребиха едно момче снощи. Бият ги събрани групи, агитки някакви. Полицията може да ви каже достатъчно. Те чакат от тези хора да има подемни жалби и медицински, но те се страхуват да излязат от махалата. Хората се страхуват и не излизат от квартала", каза още Доков.


Той каза, че не е в Бургас и пътува към София за среща в Министерски съвет, но по друг повод. Там обаче ще бъде поставен въпросът за разрешаване на ескалиралото напрежение.


„Ще искаме да сезираме европейските институции, посолствата тук да се знае за проблема и да се търсят мерки, защото явно няма адекватни мерки за това което се случва", посочи Доков.


На въпрос защо според него се е стигнало до това напрежение , той отговори, че явно това напрежение отдавна е натрупано и криминалния повод в Катуница е бил искрата, която го е провокирала.


„Изтървано е положението. Да се надяваме, че в рамките на ден-два това да приключи, защото мине ли този период нещата ще стане по-зле и необратимо, и това ще върне България стотици години назад и всичко градено ще рухне. Дават ли си сметка тези хора за какво става дума? Явно не осъзнават проблема. Надяваме се на разумните хора да предприемат мерки това да приключи", посочи Доков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху