Свързани новини

14.09.2011 15:39

Расте износът ни към страни извън ЕС

Видян 1883 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови пазари заемат все по-голям дял в българския износ, показват данните на Националния статистически институт за външната търговия към края на юли. Това означава, че българските фирми вече имат устойчив бизнес с партньори от някога считаните за екзотични държави като Китай, ЮАР и други, а не разчитат на еднократни сделки, след което търговията с тях да затихне.


Така например износът за Южноафриканската република за първите 7 месеца на годината е достигнал 120 млн. лв., или 1.3% от целия експорт на страната ни за държави извън Европейския съюз. За сравнение - през същия период на миналата година износът е бил само 7.6 млн. лв., или 0.1% от общия износ. ЮАР вече е и на 16-о място по размер на износа за трети държави, след като миналата година е бил на 28-о.


Най-бързо развиващата се икономика също е пазар, където българските износители разширяват присъствието си. Ако през миналата година експортът за Китай е бил на стойност 231.1 млн. лв., сега вече е 324.2 млн. лв. Растежът от 40.3% на годишна база прави Пекин четвърти най-голям партньор за износителите ни, след като през миналата година е бил на пето място.


Други държави извън ЕС, към които България значително увеличава износа си, не само като процент, но и като номинална стойност, са Турция (с 53% до 2.136 млрд. лв.), Македония (62.%, до 502.7 млн. лв.), Грузия (с 48.5% до 197 млн. лв.). За сметка на това загуби на международни пазари са регистрирани в Индонезия, Виетнам, Обединените арабски емирства.


Общото и в трите случая е, че износът за всяка от тези държави е бил под под 1% от общия оборот със страни извън ЕС и сегашните спадове също, макар да са в двуцифрени темпове всъщност, са незначителни на фона на цялата външна търговия. По-сериозни са загубите за фирмите, търгуващи с партньори от Сирия.


Кризата в близкоизточната държава е намалила износа ни с 89% до 11.9 млн. лв. Спад има и в износа за Сингапур, където миналата година са били реализирани български стоки за 301.7 млн. лв., а през първите 7 месеца на тази година продажбите са само за 69.2 млн. лв.


Като цяло обаче европейският пазар продължава да е най-притегателен българските производители и държи 61% от общата стойност на целия експорт. За януари - юли тази година той е на стойност 22.44 млрд. лв., което представлява ръст от 36.9% на годишна база. От началото на годината обаче има трайна тенденция темповете на растеж на износа да намаляват.


Това се потвърждава и от юлските данни. Все още причина за това е голямата стойност на износа през летните месеци на миналата година и високата база, спрямо която сегашните данни вече показват по-бавен ръст.


Редица анализатори обаче признават, че развитието на износа вече се забавя и заради спадащите поръчки на компании от Западна Европа, които са клиенти на българските производители.


От началото на годината до края на юли в България са внесени стоки за 24.80 млрд. лв., което е от 23% ръст на годишна база. Така се затвърждава и другата тенденция износът да расте по-бързо от вноса, което свива и дефицита по търговския баланс на България.


За седемте месеца на годината отрицателното салдо е 1.155 млрд. лв., или с 57.8% по-малко от дефицита за същия период на 2010 г.


 


Източник: Регал



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей