Свързани новини

09.09.2011 10:15

Ню Йорк отново под терористична заплаха

Видян 1467 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Властите в САЩ предупредиха за терористична заплаха преди десетата годишнина от атентатите на 11 септември. Заплахата е насочена към Ню Йорк и Вашингрон – градовете, които бяха ударени при атентатите през 2001 г., когато загинаха близо 3000 души. Това е заявил пред Ройтерс източник от правоохранителните органи, пожелал анонимност, информира електронното издание на Всекиден.


Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че няма причина местните жители да променят обичайното си ежедневие, но в същото време призова нюйоркчани да бъдат бдителни и да съобщават за подозрителни дейности. „Полицията в Ню Йорк разполага допълнителни ресурси из града и предприема мерки за гарантиране на безопасността, някои от които може да сте забелязали, други – не“, каза Блумбърг.


Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, което само преди седмица съобщи, че не разполага с достоверна информация „Ал Кайда” да планира атака около годишнината, отказа да даде подробности за заплахата. Винаги има съобщения за заплахи преди важни дати като годишнината от атентатите на 11 септември, коментира неговият говорител Мат Чандлър. Той отбеляза, че тези информации не винаги се оказват достоверни, но подчерта, че „независимо от това, ние взимаме всички съобщения на сериозно и сме взимали и ще продължим да взимаме всички необходими мерки за намаляване на всички възникващи заплахи“.


Президентът Барак Обама разпореди удвояване на мерките за борба с тероризма. Представител на Белия дом заяви, че Обама е бил уведомен за заплахата в четвъртък сутринта, но подчерта, че мерките за сигурност вече бяха повишени в навечерието на годишнината от атентатите. „Въпреки това президентът нареди на антитерористичната общност да удвои усилията в отговор на тази правдоподобна, но непотвърдена информация“, заяви той.


Атентатите от 11 септември 2001 г. не успяха да отворят пропаст между САЩ и останалата част от света, заявява президентът на САЩ Барак Обама в статия за френския вестник „Фигаро“, която ще излезе в печатното му издание, предаде Франс прес. „Онези, които ни нападнаха на 11 септември 2001 г., искаха да отворят пропаст между САЩ и останалата част от света, но се провалиха“, пише президентът. „Ние разкрихме заговорите на „Ал Кайда”, елиминирахме Осама бен Ладен и голяма част от ръководните кадри на неговата организация и тласнахме „Ал Кайда” по пътя на поражението“, пише американският президент.


После Обама обвързва темата за тероризма и със случващото се в Близкия изток и Северна Африка. „В същото време народите на Близкия изток и Северна Африка показаха, че най-сигурният път към справедливостта и достойнството е моралната сила на ненасилието, а не тероризмът и сляпото насилие. Бъдещето е на онези, които искат да строят, а не да разрушават“, подчертава Обама. „Международната общност ясно показа, че терористите не струват нищо пред силата и способността на нашите граждани да се възстановяват“, допълва Обама. Той уверява, че САЩ никога не са били и няма да бъдат настроени срещу исляма.


Президентът на САЩ подчертава, че въпреки икономическите проблеми на САЩ, те ще продължат да играят неповторимата роля на лидер на света. „В момента, когато сме се захванали с разрешаването на вътрешните си икономически предизвикателства, ние няма да престанем да играем уникалната роля на световни лидери“, уверява Обама в статията си за „Фигаро“.


По повод на 10-ата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г. Обама благодари на всички по света, които са изразили солидарност със САЩ след нападенията. Той обаче отбеляза, че духът на световно партньорство, усетен след атентатите, после е избледнял. „Като президент положих усилия да подновя международното сътрудничество, от което имаме нужда, за да посрещнем всички предизвикателства, с които се сблъскваме. Поемайки нови ангажименти, ние създадохме с другите народи партньорства, основаващи се на взаимните интереси и на взаимното уважение“, заявява Обама.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови