Свързани новини

07.09.2011 17:00

Министерство дава милион на вицето на Калфин?

Видян 1585 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на просветата Сергей Игнатов повече от месец се укрива от отговор на поставен от 19 ‘ въпрос. А той е кратък и ясен – защо неговото ведомство ще дава милион лева за задължителна училищна литература – бележници, дневници и други подобни неща, без търг? Поне на сайта на министерството, където такива неща се обявяват преди датата на поръчката нямаше оповестено нищо във връзка с голямата сделка. Целият печатарски бранш, който изхранва десетки хиляди българи е настръхнал!


Какво прави министърът – ами клюкари по адрес на 19’ и хора от ГЕРБ в парламента и където свърне. Вместо да постъпи по мъжки – да си каже.


Неофициалната информация, която разпространяват хората от печатарската гилдия е, че парите отиват в “Образование и наука”. Това дружество е подопечно на държавата, но за никого не е тайна в чия сянка е то.


Ами на бившия червен депутат и настоящ олигарх Петър Кънев. Това е човекът, за когото кандидат – президентът на Левицата Ивайло Калфин рече: “Най-много си харесвам за вицепрезидент бизнесмена Петър Кънев. При нас процедурите са демократични, в момента се обсъждат няколко варианта. Водят се и последни разговори”.


Не е ясно от какъв зор му е на просветното министерство да прави подобно нещо, ако разбира се, наистина го има. Гузното мълчание обаче не говори в полза на министъра.


19’ само ще му напомни, че по принцип въпросната учелна литература, както и учебниците в 21-и век в много държави започват да се заменят с електронни помагала. Първото такова в България бе създадено още преди постъпването на Игнатов на поста, докато министър беше Йорданка Фандъкова. Ние бяхме сред авторите на авангардната разработка.


В страната, чиито ученици показват най-високи резултати на тестовете по всички основни предмети – Южна Корея, помагалата вече са само електронни. Учебниците се разпространяват от министерството към регионалните инспекторати по мейла, оттам се разпределят по училища, а те от своя страна ги изпращат на личните пощенски кутии в компютрите на хлапетта.


Това пести хартия и колосални милиони на образователните системи. Само че в нашата очевидно за такива работи не се мисли. Напомняме за скандалната поръчка от миналото лято, когато вместо да вземе безплатен “Линукс” или да купи на нормална цена програми за училищните компютри, ведомството на Игнатов похарчи цели 10 милиона лева и то за наем на продукт от “Майкрософт”. Сделка, която най-меко казано понамирисва. И то не на “Шанел”, ако ни разбирате.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и