Свързани новини

05.09.2011 13:57

Започнаха тържествата за Съединението

Видян 1363 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В град Съединение започват тържествата по повод 126 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В навечерието на празника ще бъде открит паметник на учителката Недялка Шилева, която ушива революционното знаме, използвано при обявяването на Съединението. В 19.00 часа ще бъде отслужена панихидата в църквата "Св. Атанасий", посветена на голямоконарци, участници в Съединението.


След това ще бъде изнесено знамето на голямоконарската чета и литийно шествие ще се отправи към площад "Съединение", където ще бъдат възпроизведени моменти от историческия акт. В 20.40 часа ще започне тържественият митинг-заря.


Гост на тържествата ще бъде председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В тържествената проверка ще участват представителни подразделения и военният духов оркестър от военно формирование 34 750 – Карлово.


Ритуал по отбелязване на годишнината от Съединението ще има днес и в с. Гулянци. В него ще участват представителният духов оркестър на Сухопътните войски.  На 6 септември  тържествата се пренасят в Пловдив, когато е и празника на града. Предвиден е тържествен молебен в катедралния храм "Св. Богородица", който ще бъде отслужен от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Гости и граждани на Пловдив ще поднасат  венци и цветя пред паметниците на дейците на Съединението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог