Свързани новини

26.08.2011 17:14

Партията на Капон се цепна, пръкна се ЕДП

Видян 3360 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трима членове на ръководството и целият контролен съвет напуснаха партията на Мария Капон – Единна народна партия. Отцепниците създават Единен демократичен проект ЕДП.


Сред напусналите Капон е и Елеонора Николова, бивш депутат в 40 НС. Другите са Васил Василев, Илия Петров, Цветелина Чобанова, Станислава Виткова, Красимир Манов, както и Стоян Николов и Борис Каракушев, които са сред учредителите на формацията. Към тях се присъединиха и още 20 члена на ЕНП от различни клубове на партията. Очаква се партийната структура да напуснат и други нейни членове. Още преди година от ръководството на партията си тръгнаха и Владимир Зиновиев, Явор Недев и Петър Яйманов, припомнят отцепниците, пише Всеки ден.


В политическия меморандум, подписан от тях се казва, че днес в България се извършва процес на широко обединение на дясното, който има сериозен шанс да успее и това е създаването на Общността на демократичните сили – ОДС, както и подписването на споразумение между ОДС и СДС, за общо участие в изборите, за президент и вицепрезидент, съпроводено с решението за регистрация на коалиция „Синя коалиция и ОДС“.


„В навечерието на парламентарните избори през 2009 година, ЕНП проведе преговори последователно със „Синята коалиция“, ПП „Лидер“, Коалиция „Напред“, РЗС, както и конфиденциални разговори на лидера на ЕНП с лидера на ДПС, Ахмед Доган. Вследствие от пълния хаос на този преговорен ентусиазъм, ЕНП се оказа „подгряваща група“ на РЗС.


Част от ръководството на ЕНП продължи вредния модел на преговори „ad hoc“, дори с президента Първанов, в контекста на личния му проект „АБВ“. Те останаха без конкретни споразумения. Но не и без политически последствия“, се казва още в политическия меморандум. В този проект ЕНП не участва, категорични са от „Единен демократичен проект“.


Предизборният съюз на ЕНП с бившия заместник-председател и бивш депутат от ДПС, Касим Дал е стъпка точно в противоположната посока. ЕНП – се казва в политическия меморандум – вече изглежда като партия, която може да бъде давана на „концесия“, както на политически, така и на физически лица“, казват напусналите партията на Капон.


В заключение те заявяват още: „ЕНП се превърна в собственост на нейния председател – политически модел, заради който в миналото много хора бяха принудени да напуснат или да бъдат изключени от СДС. Това, разбира се, е неприемливо за нас. Една партия може да е собственост на лидера й. Нейните членове не са“.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се