Свързани новини

26.08.2011 12:32

България е най-евтината страна за строителство в Европа

Видян 1319 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разходите за строителни работи в България са едни от най-ниските в света и най-ниски в Европа, сочи проучване на базираната в Лондон консултантска компания EC Harris, предоставено на Investor.bg.


Според него цената на строителството у нас е на нива от 52% от тази във Великобритания, която се приема за база с коефициент 100.


В тазгодишната класация България се нарежда по-ниско дори от страни като Македония и Босна и Херцеговина, където коефициентът е съответно 53,4% и 55% от разходите на британския пазар.


За сравнение, миналата година цената у нас бе на 55% от тази на Острова. 


Швейцария е най-скъпият пазар за строителство, където разходите продължават да се повишават и тази година са със 70% над британските. Сравнението обаче донякъде се затруднява поради ръст от 17% в стойността на швейцарския франк.


Проблемите в британската икономика са незначителни в сравнение с тези в страните, страдащи от дългова криза. Непосредствените резултати от проблемите в последните са понижение в строителството през последната година, което е 14% в Ирландия, 8% в Испания и 5% в Гърция.


Цените се очаква да се понижат още повече в страните, които получиха помощ от МВФ, където търсенето на строителни услуги несъмнено ще се понижи поради липса на налично финансиране, се казва в доклада.


В най-големите икономики на Европа цените са учудващо сходни. Строителните разходи в Ирландия, Германия, Франция, Австрия, Италия, Белгия и Холандия са в еднакъв диапазон около тези във Великобритания.


Като цяло в Източна Европа разходите са по-ниски, като разликите с британския пазар варират между 30% по-ниски цени в Полша до 45-50% по-ниски в най-евтините пазари като Босна, Македония и България.


Европейските икономики доминират класацията за най-скъпите пазари за строителство. Швейцария, която е начело, е следвана от Дания, Швеция, Ирландия и Франция. Единствените неевропейски държави в топ 10 са Австралия на 6-то място и Канада на 10-то.


Шри Ланка е страната с най-ниски строителни разходи, сочат изчисления на Investor.bg, базирани на доклада на компанията. Според данните разходите там представляват малко над една пета (27,5%) от тези във Великобритания. Тя е следвана от Индия с 28,5% и Тайван с 33%.


На базата на това подреждане България се нарежда на 11-то място в света сред най-евтините страни от 55-те държави, включени в проучването на EC Harris.


Топ 10 най-скъпи страни за строителство в света:


1. Швейцария

2. Дания

3. Швеция

4. Ирландия

5. Франция

6. Австралия

7. Германия

8. Австрия

9. Белгия

10. Канада


Топ 10 най-евтини страни за строителство в света:


1. Шри Ланка

2. Индия

3. Тайван

4. Индонезия

5. Гана

6. Виетнам, Филипините

7. Малайзия

8. Мароко

9. Китай

10.Тунис

11. България



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е