03.11.2008 17:28

Продават диетични хлябове менте

Видян 2087 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По магазините все по-трудно можем да попаднем на оригинален диетичен хляб, защото производителите редовно използват оцветители, с които докарват бялото брашно до желания цвят, заяви за 19` Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите в България. По този начин те поддържали по-ниски цени от тези на оригиналния продукт, за да може обеднелият потребител на продукцията им да си я купува. Подобен акт е не само некоректен към купувачите, но е и подвеждащ, което подлежи на санкциониране, коментират от федерацията.
Производителите на хлебни изделия в повечето случаи използвали едно и също брашно при направата на различни видове хляб, категоричен е Кърлев. Това можело да се провери много лесно, като се посети всеки един хлебопроизводител. В повечето случаи ясно се виждало, че въпросния цех разполага само с един силоз за брашно. В същото време въпросната фирма изкарва на пазара различни видове хляб, което предполага тя да разполага и с няколко силоза, в които да съхранява различните брашна. За по-лесно, а и по-евтино, към бялото брашно се добавяли оцветители, за да изкара на пазара т.нар. „цветен хляб“.
Самите оцветители не били вредни за здравето, но проблемът идвал от друго място. Немалко хора избягват белия хляб по здравословни причини или защото спазват някакви диети. Когато те бъдат подведени от некоректен производител, биха могли да навредят на здравето си или да не осъществят подходящата за тях диета.
Друг проблем за потребителите било качеството на брашното, от което е направено хлебното  изделие. Нерядко се случва още на втория ден хлябът да започва да „лепне“ и да му се променя вкусът. В този случай ставало въпрос за употреба на брашно, което боледувало от т.нар. „картофена болест“. Съветът на Павел Кърлев е при подобни отклонения в качеството на хляба гражданите да потърсят съдействието на Федерацията на потребителите.
Статистиката сочи, че произвежданите в страната пълнозърнести брашна са около една десета от всички. В същото време близо половината хлябове по магазините се водят, че са направени от такива брашна. Това налага потребителят да се доверява само на проверени производители, ако иска действително да консумира диетичен и качествен хляб.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак