Свързани новини

24.08.2011 10:36

Земетръсът в САЩ - най-силният от 115 години насам

Видян 1278 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земетресението с епицентър в щата Вирджиния, което беше усетено вчера по цялото източно американско крайбрежие и дори в Торонто, в Канада, е най-силното от 115 години в този щат, съобщи ИТАР-ТАСС. Припомняме, че вчера САЩ бяха стреснати от трус с магнитуд 5,9.


След първия трус, чийто епицентър беше край град Минерал, в щата Вирджиния, на около 133 километра от Вашингтон, е имало вторичен трус с магнитуд от 2,8. Земетресението е станало на малка дълбочина и затова е усетено в такъв широк район. Евакуирани бяха сгради в големите градове по източното крайбрежие. Няма жертви, информира БТА.


Във Вашингтон земетресението нанесе щети на Националната катедрала, където се пречупиха три от кулите на сградата. Пострада Националният монумент в града, където се е отворила пукнатина. 


В Ню Йорк щети и ранени няма, увери кметът Майкъл Блумбърг. Само един комин се е срутил частично, поясни той. Трафикът на метрото не е бил нарушен, а само няколко самолета на двете летища край града са били задържани за кратко на земята, преди да излетят.


Единствената жертва на труса в Ню Йорк се оказа Доминик Строс-Кан. Той трябваше вчера да получи френския си паспорт, но заради земетресението съдебните власти в града преустановиха по-рано от обикновено работа, така че Строс-Кан ще получи паспорта си днес. Документът беше отнет от Строс-Кан, когато през май той беше обвинен за сексуално посегателство. Вчера обвиненията срещу него бяха снети и делото беше прекратено.


Нарушени за кратко бяха телефонните връзки, железопътният и самолетният трафик в някои от големите източни американски градове.


Трусът от вторник породи опасения за безопасността на американските ядрени централи в случай на земетресения, след като в атомната централа Северна Анна, във Вирджиния, намираща се на няколко километра от епицентъра, токът спря и това задейства системата за автоматично изключване на двата реактора, предаде Ройтерс. Три дизелови генератора бяха вкарани в действие, за да охлаждат ядрото на реакторите.


Видими щети на този етап няма, казаха от компанията оператор на централата „Доминиън нюклиър". 


Въпреки това американците си спомниха, че именно спирането на генераторите беше ключовата причина за катастрофата в централата Фукушима 1 в Япония след труса от 11 март и последвалото го цунами.


Силното земетресение припомни на жителите на Ню Йорк и на Вашингтон и ужаса от 11 септември, коментира Вашингтон поуст. Обстановката беше почти същата като тази отпреди 10 години - хиляди хора, излезли посред бял ден на улицата, само атмосферата се различаваше, допълва агенцията. Някои от евакуираните, работещи в сградата на Конгреса във Вашингтон и в близост до Белия дом, признаха, че първо са си помислили, че трусът се дължи на бомбена експлозия.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате