19.08.2011 16:17

Борисов: Имам си приказката със Станишев

Видян 1716 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борисов: Имам си приказката със Станишев


 


„Като всеки педагог, защото аз съм доктор на педагогическите науки, знам, че наказанието и поощрението са двата инструмента, с които се работи", каза премиерът Бойко Борисов в интервю за БГ НЕС.


Министър-председателят коментира и предстоящите избори.


"Ние сме първата партия, която вече сме издигнали своя кандидат за президент за следващите президентски избори. Ние – ГЕРБ. И аз се удивлявам, защо продължават да ни питат за толкова тесногръдо и кратко нещо - кого ГЕРБ ще предложи за президент. Аз съм казал на 4 септември ще кажем нашия кандидат, защото искаме първо да имаме офис. Искам да го направим в централата на партията. Така, както е редно. Не в БТА или някъде другаде, а да си го направим в партията. А ремонтът ще свърши около 30 август и искам, 4-ти се пада неделя, да е в такъв ден да сме свободни.


На въпрос как ще коментира собствените си думи от преди години, че Ахмед Доган е велик политик, той отговаря: "Това мое изказване дойде, когато бях в  Косово. Бях на мястото, където работи инженерният ни батальон, където буквално цели села – срутени до основи, гробове, църкви и манастири – целите отстрани опушени от снаряди, от бомби. И най-емоционално тогава си казах: по-добре така, отколкото гражданска война, религиозна или етническа партия. Освен това, не забравяйте, че и СДС бяха в коалиция с ДПС. И за времето си ДПС изигра своята положителна роля. Доган съвсем не беше такъв човек. ДПС, когато влезе в тези два мандата във властта стана проводник на цялата корупция в държавата, защото те никога не носят отговорност, техният електорат си е сигурен и големи партии буквално изчезнаха заради тях. Защо паднаха НДСВ и БСП от власт? Заради прегръдката им с ДПС. Защото Доган си правеше, каквото си иска, а всичко отиваше на гърба на Станишев. Това е истината".


Премиерът коментира и предшественика си: "Аз в личен план винаги съм казвал, че Станишев го харесвам, имам си приказката с него, съвременен човек, натрупа опит. Но той не можеше да управлява и то не, че искам да го засегна, че не е могъл в точния смисъл на думата. Те го управляваха в коалицията".  


По повод разследването срещу лидера на БСП за изгубени секретни документи обаче Борисов твърди, че това няма как да стане просто така.


"Ето, последният, влязъл, дошъл и чака сега подпис. Викам секретарката, която идва от специално секретно деловодство и давам папката. Как ще изчезне, ако тази папка аз не съм я дал на някой?", категоричен е той.


Запитан дали смята, че са необходими промени в кабинета след изборите, той за пореден път казва, че всичко зависи от това дали министрите ще издържат на този темп.


"Аз много пъти съм се питал, ако не ми беше каузата, ако не ми беше ГЕРБ, тоя ангажимент, това доверие, което буквално ми се стовари отгоре години наред от обществото, – надали мога да удържа на това темпо. Министрите го знаят и работят и се стараят. Но и те са хора, имат деца, имат семейства, имат ангажименти. Той животът си тече, той никога няма да ми върне тези години. Почнах на 40, сега съм на 52, ако изкарам още един мандат и той животът е свършил. Тогава къде да се оглеждаш, какво да правиш?", казва той и отново изброява всички постижения на правителството - магистрали, метрото, Спортната зала.


На контравъпрос, че например зала "България", в която се провеждат концерти, е много стара, той отвръща: "Много е старичка, ама много хубава, много е хубава, прекрасна акустика!"


Борисов не е притеснен и от критичните материали от чужбина, включително от Ройтерс и германските медии. Казва, че гледа на тях като на всяко невярно нещо. "Поглеждам го и му обръщам гръб, не хабя енергия за него. На лъжците просто обръщай гръб, иначе трябва всеки ден да влизам и да се обяснявам с тях. Разбира се, държавата не е моя и ако дали икономисти, финансисти, граждански организации ни посочат, че сме сгрешили, можем да се съобразим, както примерно беше с Ботаническата градина. Имаше съдебно решение в полза на Министерство на културата, сиреч дори взети съдебни решения аз съм ги връщал, за да може една гилдия, която уважаваме, да бъде удовлетворена. Това не е лъкатушене. Това не е слаба воля. Другото е инат. Аз все пак съм шоп и в това отношение съм изключително силен, но е глупаво. Можеш да се инатиш, когато става въпрос за твоята къща, за твоя имот, за твоята жена, но в държавата трябва да чуваш".


Той признава, че има много умни хора, които му дават непрекъснато съвети. И дава пример с инициатива за енергийната ефективност.


"Ако ние съумеем това да го доведем до разума на всеки българин, да го накараме само за момент да помисли, а не по презумпция да каже: "Абе, бегай сега, стига, не ми се занимава". Ако само се замисли, че с този кредит в рамките на 3 години ще го изплати и ще излезе на печалба, ще го направи детето му да го ползва още 30-40 години, всеки ще го направи тогава".


В интервюто не е подмината и инициативата "Един ден без Бойко Борисов".


"Аз искам всеки ден, ако може, да е без Бойко Борисов и най са ми интересни тези медии, които ме преследват за интервюта и в един момент "ама". Аз съм длъжен чрез пресцентъра да обявя, ако имам публично събитие някъде днес. Право на медията е дали да прати журналист, камера, микрофон – не съм интересен, не праща. Кой я задължава? Програмите си ги правят самите медии, те преценяват дали да пуснат нещо или изобщо го неглижираш. Аз не мога да разбера кого насила съм накарал. Вас не съм ви накарал насила да дойдете в този кабинет. Все едно утре да кажете: "ама той дава един час интервю". Вие се обаждахте, пускахте ми SMS-с и накрая ви казах "Добре, идвайте". Защото, ако не дойда, вие ще кажете: вие сте длъжен да го дадете".


На въпрос дали има любим политик от българската история, той за пореден път казва: „Не. Аз съм ви казвал, навремето мечтаех да стана генерал от пожарната или полицията. Това ми е било като някаква мечта".


На въпрос дали вече е купил подаръка за младоженците (Борисов ще бъде кум на външния министър Николай Младенов - бел. ред.), той отговаря: "Телевизор, той Ники си беше харесал моя телевизор и сега съм му избрал същия!


Турция ни е интересна, защото ние сме вратата към Европа, тя пък е от другата страна вратата към Азия, заявява още премиерът и набляга на добрите отношения, които има с турския премиер – „един много силен лидер, с много ясна програма, много ясна цел”. На въпрос за българската позиция за членството на Турция в ЕС, Бойко Борисов казва: „Ако те изпълнят критериите, добре дошли. Но това означава много, много дълъг път, в много посоки. В същото време пък те са наши съседи, те са на нашата граница с Азия и всички инфраструктурни проекти наши, мога да ги нарека са общи”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате