15.08.2011 14:59

Над 400 престъпници е помилвал президентът Първанов

Видян 2062 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общо 431 престъпници, сред които убийци, крадци и похитители, са помилвани по време на деветте години престой на Георги Първанов в президентство, съобщи вестник "Сега", позовавайки се на справка от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) на правосъдното министерство.

Указите са подписвани от вицепрезидента Ангел Марин, на когото Първанов е делегирал правото да помилва.


Прави впечатление, че за близо 240 души съдът е наложил наказание над 11 години затвор. Двама от получилите свобода са били с наказание от 30 години, по един - с присъди съответно от по 27, 25 и 24 години. На 37 от опростените съдът е наложил санкция от 20 години затвор, 192-ма души е трябвало да прекарат зад решетките от 11 до 19 години. Общо 185 са помилвани с присъди между 1 и 10 години.


От дирекцията в Министерство на правосъдието не отговарят за какви точно престъпления са били пратени в затвора помилваните, обявявайки тази информация за лични данни. Описано е общо, че 209 са извършили престъпления против личността, към които спадат убийството, телесните повреди, отвличането, склоняването към проституция и трафика на хора. 150 са осъдените за престъпления против собствеността - кражби, грабежи, присвоявания, измами.


За престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, към които спадат прането на пари, злоупотреби с еврофондове и укриване на данъци, са помилвани шестима.


Осем са помилваните за престъпления против митническия режим и против реда и управлението, а 7 - за престъпления по транспорта и съобщенията, към които се отнасят и причиняването на смърт при катастрофи, включително и след употреба на алкохол. За общоопасни престъпления (например палежи, взривове) е помилван един. Свобода е получил и осъден за военно престъпление.


От ГДИН, която изпълнява президентските укази, уточняват, че на 98 от получилите висшата държавна милост е опростено част от наказанието, а на 333-ма - остатъкът от присъдата.


Най-скандалният известен случай на помилван от президента е лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. Той бе осъден в началото на 2000 г. на 6 г. затвор по 6 обвинения, сред които за изнудване и телесни повреди. Той влезе в затвора през 2001 година, откъдето даде подкрепа за кандидатурата на Първанов за президент.


Кънчев бе условно предсрочно освободен от затвора през август 2003 година, а обяснението бе, че е излежал по-голямата част от наказанието си, бил примерен и е работил. През 2005 г. той бе помилван от вицепрезидента Марин и благодарение на това успя да се кандидатира за депутат от "Евророма".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби