Свързани новини

11.08.2011 16:09

Нешка: Ванга беше космически учител

Видян 2527 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дори 15 години след кончината си, Ванга все още е гореща и будеща интерес тема не само у нас, но и зад граница, особено на изток - в Русия и бившите съветски републики, където ясновидката е особено популярна.  


В новия брой на вестник "Супер 19 минути" ще намерите 8 страници ексклузивни и непубликувани досега материали посветени на Ванга, а сега Ви предлагаме интервюто на Агенция „Фокус” с Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика и хореограф, по повод 15-годишнината от смъртта на Петричката пророчица.


Г-жо Робева, днес се навършват 15 години от смъртта на Ванга. Има ли ясен отговор в българското общество за това коя точно е тя? У нас феноменът „Ванга” не се изследва, не се проучва. От БАН казаха, че няма средства за това.


 


Нешка Робева: Когато имаше пари за това, се опитваха да проучват феномена „Ванга”. Но аз мисля, че има неща, които не се проучват. Има явления, които ги приемаш като знаеш, че си лимитиран в знанието си. Правилно е, че човек е лимитиран в знанието си, защото като виждаме какво става в света, отдавна да е разрушен, ако нямаше граница за нашите знания. Така, че аз леля Ванга съм я приела наистина като дар от Бога за България. Ние се възползвахме и се обръщахме към нея, когато или болката, или нуждата ни притискаше. Но никой от нас, в това число и аз, не спазваше абсолютно точно съветите й, защото понякога те ни се струваха трудно изпълними. Така че по-важно е какво ни съветваше Ванга, какво искаше тя от нас.
А Ванга искаше да ни приземи, да ни даде знанието че човек е на земята, за да учи и за да върши добри работи – добро да върши. И тя това ни съветваше – не се карайте – обичайте се. Не се делете! Ето това е по-важно да си припомняме в такива дни. По-тъжното е, че си го припомняме само на възпоменания за нея. За мен леля Ванга беше един от големите космически учители, който беше даден на България и на света. Тя не беше притежание само на България. Такива като нея са притежание на света.


 


Според вас откъде идваше нейната сила?


 


Нешка Робева: За това тя казваше, че й се нарежда да прави. На нея й се казва от Бог – какво е имала предвид с това, аз не мога да кажа. Но тя знаеше, че това е нейната работа, нейната мисия на земята. Тя трябваше да помага на хората и им помагаше. Ето това е, което знаеше Ванга със сигурност. Чувала съм я да възклицава: „Господи, защо точно мене избра?”. Но така, както възклицаваше, така тя вършеше своята работа, не се противеше срещу съдбата.


 


Кой е най-силният ви спомен за Ванга?


Нешка Робева: Почти всеки път, когато съм отивала при нея, съм си излизала научила нещо, запомнила нещо. Така че за мен най-силното, което съм запомнила, е: „Ке страда България, ке страда, оти сме безверници”. И това няма никакво значение, че го казвам, защото този, който е безверник, не става вярващ. И другото, което тя казваше, беше, че алчността ще унищожи света. За съжаление днес хората не стават по-малко алчни. Хората някак си не проумяват, че животът на земята ни е лимитиран и че трябва да побързаме да свършим добро каквото можем.


Защо според вас преди време среди от църквата у нас заклеймиха Ванга? Това някакъв умишлен акт ли е или характерна черта на нашата нация?


 


Нешка Робева: Факт е, че нашата църква, която след промените можеше да обедини нацията, да бъде наистина една положителна градивна сила, не го направи. А тръгнаха да се бият за имоти и да се обвиняват кой откъде е – кой е червен, кой е син, зелен или жълт... Това вече достатъчно много говори за това каква е нашата църква. Ако църквата беше на мястото си, нямаше хората да въстанат срещу нея. Вижте за какво става въпрос в момента? За съжаление непрекъснато си спомням за Еклисиаст, където се казва: „Под слънцето нищо ново”. Щом църквата започна да обяснява коя власт е добра и коя не, след като би трябвало да знае, че това не е нейната работа, а трябва да си гледат Бог-божието, кесаря-кесаревото. Естествено има и невероятни хора в църквата, но има и такива, които са избрани за препитание.


 


Достатъчно ли е направено според вас у нас, за да се съхрани мъдростта на пророчицата? Вие сама намекнахте, че все по-рядко се говори за нея.


 


Нешка Робева: Властниците във всеки един век са заклеймявали хора като нея. Обявявали са ги за вещици, елиминирали са ги, настройвали са обществото срещу тях. Това се случва по простата причина, че това са хора, които имат знания. И ако на тях им се обръща внимание, ако обикновеният човек наистина обръща внимание, тогава той ще започне да задава неудобни въпроси или ще има неудобни изисквания. Така че всичко това е изгодно някому да не се говори за леля Ванга, особено пък да не се говори за нейните съвети. Това, което Ванга искаше от нас, това, което искаше да ни каже, за нашето предназначение, за това защо сме на земята, беше, че трябва наистина да се опитаме да живеем като осъзнаваме, че никой не е случайно на земята. Да, един е с една мисия, друг – с друга. Ние сме със своите мисии и трябва да си свършим работата. Нали? Ето това е. Но след като тя не е удобна, ще се опитват да я елиминират. Има личности, които отиват в забвение, и хората от време на време се срещат за тях като някакъв куриозен случай, а не като за хора, които са изпратени да ни посъветват.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от