Свързани новини

09.08.2011 16:57

Първа жертва на размириците във Великобритания

Видян 1714 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Размириците във Великобритания взеха първата си жертва, пише Дир.бг. Британският премиер Дейвид Камерън прекъсна лятната почивка на парламента заради продължаващите трети ден улични бунтове в страната.
26-годишен мъж, прострелян снощи в кола в Кройдън, предградие в южната част на Лондон, почина от раните си, предадоха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на Би Би Си и полицията. За момента няма по-подробна информация.
Това е първият смъртен случай в избухналото през уикенда в Лондон, а после и в други градове насилие след убийството на млад мъж по време на престрелка с  полицията.
Премиерът Камерън описа случващото се като отвратително, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
"Това е чисто и просто престъпност", каза той пред репортери на Даунинг стрийт, след като прекъсна ежегодната си ваканция, за да се върне в страната.
"Хората не трябва да се съмняват, че ще направим всичко възможно, за да възстановим реда по улиците на Великобритания", добави той.
Камерън обаче се въздържа да въведе по-крайни мерки, като намеса на въоръжените сили в помощ на полицията, припомня Ройтерс.
До момента има 525 арестувани в Лондон, в Бирмингам (на 195 км северно от Лондон) са арестувани 25 души. Заместник-помощник комисарят в Скотланд Ярд Стивън Кавана заяви, че лондонската полиция полага неимоверни усилия и се извини на жителите на британската столица за вида на опустошените улици.
Командир Саймън Фой каза, че над 100 души са обвинени от началото на безредиците.
Премиерът отмени всички отпуски за полицията и обеща да извика подкрепления от други части на страната.
По думите му около 16 000 полицаи ще бъдат разположени по улиците на Лондон тази вечер в сравнение с 6-те хиляди дежурни полицаи вчера.
"Съвсем ясно е, че се нуждаем от повече, много повече полицаи по улиците и дори още по-енергични полицейски действия", добави той.
Камерън каза, че парламентът ще заседава вдругиден. "Ще направя изявление пред депутатите и ще има дебати, така че да можем да се обединим и да осъдим тези престъпления", каза британският премиер.
По-рано министърът на вътрешните работи Тереза Мей отхвърли исканията в големите градове да бъдат пратени армейски части или да се използват водни оръдия за потушаване на избухналите размирици, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.
Британската полиция не използва водни струи. Редът в Обединеното кралството се поддържа в сътрудничество с различните общности, отбеляза Мей.
Жителите на Лондон настояват на улицата да бъдат пратени части на армията, за да обуздаят безредиците, които през изминалата нощ обхванаха и други големи британски градове като Бирмингам, Ливърпул, Нотингам и Бристол.
Тълпата палеше сгради и автомобили, и ограбваше магазини, посочва ИТАР-ТАСС.
Тереза Мей допълни, че британските власти ще преразгледат плановете за гарантиране на сигурността по време на Летните Олимпийски игри в Лондон през 2012 година. Заради безредиците бе отложен приятелският мач между националните отбори по футбол на Англия и Холандия, който трябваше да се играе утре на "Уембли".


Снимка: guardian.co.uk



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец