Свързани новини

25.07.2011 11:06

Скандал за милион в министерството на образованието

Видян 2065 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Печатарската общност в България е потресена. Министерството на образованието, младежта и науката ще похарчи около милион лева за задължителната училищна документация, без да проведе конкурс, както повелява законът. Поръчката направо се дава на Образование и наука ЕАД, дружество с държавно участие.


Все едно не е ясно, че то работи под широката сянка на Петър Кънев - бивш червен депутат, олигарх, съдружник на избягалия кредитен мултимилионер Иво Прокопиев и кандидат за вицепрезидент на Ивайло Калфин.


Понеже научи новината през уикенда, вестник 19’ не успя да извърши съответната проверка, тъй като нямаше кого да попита. Целта на бързата ни информационна реакция е, ако е възможно безобрзието да бъде спряно.


Освен това, крайно време е в българското образование да започне въвеждането на електронни помагала. Както обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, в столичните училища започва налагането на е-дневници, вместо да се трошат пари и да се секат гори за хартиените отчетни книги.


Още по време на нейния кратък мандат като министър пък, по идея на 19’ и неправителствената организация ЕКОПРОГРАМА, беше създадено и първото изобщо учебно помагало, изготвено и разпространено само в електронен вид. То се наричаше Зелени уроци и излезе в навечерието на световната среща в Копенхаген по проблемите на природата, в която участвалично премиерът Борисов.


В държавата с най-високи резултати в образованието на планетата в момента – Южна Корея, огромната част от учебниците вече са само в електронен вид.


Пилеенето на грешни пари сред криза е патент на управляваното от проф. Сергей Игнатов ведомство. Неведнъж сме писали как 10 милиона лева бяха похарчени за наем на компютърни програми на Майкрософт по схемите на Тройната коалиция, които в магазина струват пъти по-евтино. На всичкото отгоре те са заменими със съвършено безплатния Линукс, използван в образователните системи на ред държави. Когато писахме по случая миналото лято, работата се забави. Но в последната седмица преди Коледа грешните пари бяха отпуснати от бюджета. Сиреч, минаха между капките. Кой точно се е обогатил по тази причина? Това трябва да каже прокуратурата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и