06.07.2011 15:29

Скандално разкритие: Митниците мамят държавата с по 300 милиона годишно

Видян 2669 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България губи 300 млн. лв. годишно от далавери в митниците. Това каза председателят на Единна народна партия Мария Капон в сутрешния блок на bTV. Като причини бившата депутатка изтъкна контрабандата и внасянето на стоки от Китай и Турция на фалшивите цени, като по този начин се плаща и по-ниско ДДС.
Капон показа копие от документ на Агенция Митници с резолюция на шефа на агенцията Вальо Танов от март 2010 г. В него са се подписали трима души, които твърдят, че има разминаване в декларираната и приетата митническа стойност на еднакви стоки. Показателното в документа е, че ДДС по дадена сума, която се плаща на входа, е по-малка отколкото реалната.
"Така митнически служители, ръководството, хората, които извършват тази дейност, конкурират българския пазар, подбивайки цената на българските производители като не плащат нито мито, нито ДДС, както трябва. Това се позволява, защото на всеки ТИР взимат по 8 000 лева на ръка под масата и си ги делят", категорична беше Мария Капон.
Тениски от синтетичен материал влизат в България на цена от 0,30 ст.,а цената на едно мъжко палто е 5,60 лв., уточни тя.
Капон твърди, че след тези сигнали за корупция Ваньо Танов не разрешил да се предприеме проверка за тези нередности, разпъвайки чадър. Хората, забъркани в престъпленията, не били уволнени, а само са понижени. Над 60% от тези нарушения ставали в столична митница. Капон каза също, че т.нар. Ицо Дългия, зам.-началник на митница Столична, е понижен като експерт в Митнически разследване и разузнаване. Илко Трактора, от директор на митница Столична е преместен в Правен отдел.
„След като г-н Ваньо Танов получава този доклад, пуска резолюция до всички началници на митници, която гласи: "При следващата такава справка ще си вземем довиждане с някои", заяви Мария Капон. Това според нея означава, че той не дава на инспектората за митнически проверки да започни проверки.
"Той разпъва чадър, казва на хората да внимават, че така не се прави", смята още председателката на ЕНП и призова премиерът Бойко Борисов да уволни Танов.
„Мария Капон претопля стара манджа, даже вкисната, от 90-те години. Би трябвало, ако в този сигнал се съдържа истина, след като е подаден преди повече от година, да бъде потвърден или отхвърлен“, заяви малко по-късно самият шеф на Агенция Митници по Нова тв.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените