Свързани новини

04.07.2011 17:48

Обещаха токът да не поскъпва до догодина

Видян 1816 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поскъпване на тока няма да има до 1 юли 2012 година. Не трябва да има шокови увеличения, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.


Коментарът му бе направен само дни след поскъпването на електроенергията.


"Моята оставка няма да промени положението с цените, не виждам причина защо да ми я искат", каза още той по Нова телевизия по повод протестите срещу монополите и цените на тока, парното, водата и горивата в София.


Организатори от Движението за национално единство и спасение ДНЕС, подкрепени от популярни личности, сред които Кристина Димитрова, Камелия Тодорова, Николай Урумов, Дани Милев и Дичо, се обявиха срещу надписването на сметки от Топлофикация, срещу плащането на такса "сградна инсталация" и "своеволията на мобилни оператори и банки".


"Ако бяха удовлетворени исканията на всички по веригата за увеличение на тока, цената му трябваше да скочи с не по-малко от 15-16%", коментира още днес Семерджиев. Според него дружествата искат всички инвестиции, които правят, да ги поема потребителят. Председателят на регулаторния орган обаче гарантира, че това не се случвало.


"Не се чувствам по-слаб от монополистите, но се чувствам малко по-слаб от тях заедно с цялата комисия, защото когато започнахме да разглеждаме начина на работа на дружествата, се оказа, че доста неща не са били известни. Започнахме да променяме проблемите един по един", добави Семерджиев.


На въпрос дали се надписват сметки от Топлофикация, той отбеляза, че, ако това се случва, се случва на ниво дялово разпределение и не е пряко свързано с дружество.


"С тревога констатираме, че кризата с цените на горивата и енергоносителите у нас се изостря, а приетите увеличения са неоправдани", коментира по-късно Радан Кънев, член на националното ръководство на ДСБ. Според партията на Костов цените не са приемливи както на фона на международните, така и от гледна точка на известните методики за тяхното определяне.


"Взетите решения за увеличаването им са непрозрачни и оставят съмнението, че има пазарлъци и договаряния, проведени "на тъмно". За пореден път констатираме, че държавните регулаторни органи не изпълняват функциите си в интерес на потребителите. Широките им права се използват повече като инструмент за защита на монополите и определяне на високи монополни цени", добави Кънев.


В ДСБ са създали комисия и ще предложат пакет от законодателни мерки, за да се ограничи правото на свободна административна преценка и решения на Комисията за защита на конкуренцията, ДКЕВР и Комисията за регулиране на съобщенията. Хората на Командира ще настояват за въвеждане на ясни легални дефиниции за наличие на монополи, на господстващо положение и за определяне на цените, зависещи от тези регулатори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на