Свързани новини

12.06.2011 17:02

България губи ½ милиард заради човек на Дянков и Тройната коалиция

Видян 3313 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е на път да изгуби половин милиард заради неефективна работа на фонд Земеделие, алармираха 19 агродеятели. Според тях новият шеф на институцията Румен Порожанов далеч не оправдал очакванията на сектора и допълнително оплел и без това усуканите конци. Не е тайна, че в момента той е смятан за човек на вицепремиера Симеон Дянков, чийто духовен баща е олигархът Иво Прокопиев. Той пък иска да се върне в играта. След като прокопса във вестникарството и строителството, сега Прокопиев има амбиции в земеделието. И разчита на подкрепата на Цветелина Бориславова, която също влезе в агросектора с отглеждане на слонска трева. Банкерката обаче едва ли ще се довери на бита карта. Порожанов започва кариерата си във финансите при министър Иван Костов през 1992 г. Това обаче не пречи при тъмночервения му антипод Виденов да се издигне до съветник на злополучния премиер, който причини зърнена и хлебна криза. След това Порожанов се оказва удобен и за НДСВ като протеже на Милен Велчев.Оглавява Булгартабак холдинг. По случайност точно тогава съдружникът на съпругата му във фирма Частни инвестиционни проекти, поема тлъстата реклама на Булгатабак. Партньорът е известен син публицист, близък приятел на покойния Александър Божков. Още по-интересно е другото съдружие на г-жа Порожанова - Веска притежава дялове за 173 600 лева във фирма Армар Корпорейшън Дженерал Техникал Ко-оперейшън. Според в. 168 часа дружеството има лиценз за производство и търговия с оръжие, а съдружник в него е кметът на Харманли от БСП Михаил Лисков.


Когато е сменен в борда на БТ от Корнелия Нинова, Порожанов е овъзмезден с позиция в ръководството на софийската фабрика за цигари. След отпадането на Нинова, през 2008 г. го връщат обратно в борда на Булгартабак холдинг. Изстрелват го и в два други супер апетитни борда - Съвета за управление на програмата на Краун ейджънтс, която де факто контролира митниците, и в Управителния съвет на фонд Радиоактивни отпадъци. И за да бъде напълно овъзмезден за изпуснатия от съпругата му бизнес, попада и в ръководството на контролираната сега от Дянков Българската банка за развитие, където спасяват не един и двама близки до олигарха Прокопиев. Порожанов напоследък оглавява надзора на финансовата институция. През януари стана ясно, че дългове на общини към Титан за почистване ще бъдат цесирани в банката, срещу което според публикации тя отпуска 10-12 млн. лв. на холдинга. Схемата дава възможност на Титан като собственик на ЦСКА да разплати дългове, натрупани от футболния клуб. Въпросът е защо ли не се прави с други фирми, на които общините или държавата дължат доста повече пари? Порожанов е бил и в борда на едно от любимите чеда на Тройната коалиция – фирмата по проекта Бургас-Александруполис, част от Големия енергиен шлем на президента Първанов. В петък в Супер 19 очаквайте още сензационни разкрития за Порожанов и неговия патрон Симеон Дянков. Оказва се, че партньорът на нашето вице по наука и по програма в Световната банка е бил мишена на скандален съдебен процес за милиони зад Океана!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец