07.06.2011 16:51

НАП крепи държавата

Видян 1957 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът Дянков продължи започнатата от него медийна война срещу крепителя на баланса в държавата – Националната агенция по приходите. Вчера той заяви на българо-американска бизнесконференция, че “от резултатите в работата на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов ще зависи дали ще остане на поста си след юли”.


Така финансовият министър отпочна втора серия на атаката срещу най-важната институция в държава в криза. Това става, след като в интервю преди дни публично обяви, че не е доволен от работата на НАП, особено в частта ДДС.


В неговия фронт кой знае защо, волно или неволно, се включват вестниците на олигарха Огнян Донев. Те пък по случайност неотдавна участваха в конкурс за медиен бюджет на министерството, ако не ни изневерява паметта. А поддържаният от тях Стефан Софиянски се готви да играе алтернатива на ГЕРБ на изборите наесен.   


Изказванията на Дянков прозвучаха напълно в стила на опозиционните пледоарии на Корнелия Нинова и Румен Овчаров от парламентарната трибуна – даже думите са същите.


Ако идеите на вицето се реализират, нищо чудно червеният лидер Станишев да припише на БСП заслугата, както направи и с вдигането на пенсиите, което се очаква.


Всъщност, проблемът със събираемостта на приходите в държавата не е на НАП. Затруднената работа на агенцията е следствие от неблагоприятното развитие на бизнеса, особено на малкия и средния, които са гръбнак на икономиката. Те пък са на умиране заради 2-годишната липса на адекватни антикризисни мерки от страна точно на икономическия екип на правителството.


Достатъчни като доказателство са дори само последните промени на средата – нарасналите 4 до 10 пъти местни данъци и такси или облагането на единствения сектор с очакван двуцифрен ръст – туризма с нови ставки.


Трябва да се добави и скочилата за ЧНГ с 1,8 процентни пункта, но за бизнеса реално над 10% осигурителна тежест. Сега към всичко това ще се прибави и отнемането поне на 50 милиона до края на годината от работодателите чрез вдигането на минималната заплата, против което скочиха и БСК, и БТПП.


Намалелите пари от ДДС също са в реда на нещата – за поредно осмо тримесечие потреблението се срива. Даже и големите хранителни вериги изпитват проблеми, което е мерило за твърде дълбокото дъно, на което са попаднали потребителите и търговците.


Тогава от кого по-точно НАП да прибира несъществуващи приходи, ДДС и данък печалба, се пита в задачата?


Вицепремиерът отрече информациите, че Стефанов може да оглави НОИ на мястото на отстранената Христина Митрева или да стане бос на новообразувано общо формирование между двете служби. Финансистът логично обясни, че няма как да се сливат приходната и разходната агенция на държавата.



Същевременно вчера от НАП оповестиха промени в ръководния състав на агенцията след среща Дянков - Стефанов. Досегашният заместник-изпълнителен директор на агенцията Бойко Атанасов е понижен до териториален директор на агенцията в София, а Светлана Паунова, която изпълняваше тази длъжност, стана негов заместник.


Шефът на данъчните във Велико Търново Христо Костадинов ще бъде новият заместник – директор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион