Свързани новини

31.05.2011 16:39

Трактора всъщност бил Рамбо

Видян 1325 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три разработки на ГДБОП с култови имена са следили 11 години престъпната дейност на главата на Октопода Аклексей Петров-Трактора. Информационните дела са били образувани през 1997 година в тогавашната служба ЦСБОП, съобщават Телеграф и Монитор, позовавайки се на свои източници сред разследващите.

Основно действащо лице в тях бил самият Петров. Разработките Бизнесмени, Цигулари и Рамбо проследявали силовото застраховане у нас част от което била и свързаната с Трактора компания Спартак, която по-късно станала Лев Инс. В папките били събрани данни както за престъпната дейност на главата на Октопода и негови приближени, така и връзките му с магистратския и политическия елит в страната по онова време. В продължение на 11 години разследващите прикрепяли нови и нови доказателства към разследванията. В тях се съдържат включително изказвания на различни политици, които предлагат Петров да получи таксиметровата компания Такси С Експрес, чрез която да извършва агентурна дейност. Има и изявление на бившия външен министър Надежда Михайлова, която свикала спешно заседание на НИС на СДС след стрелбата срещу Петров през 2002 г. В документа било записано, че атентатът представлява „заплаха срещу българския кабинет” и Европа щяла да погледне с лошо око на това престъпление.

Любопитна подробност е, че трите дела били „активни” цели 11 години и били прекратени буквално няколко дни след като Алексей Петров е бил назначен като съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов, пише Телеграф. Като основание за архивирането на папките било посочено, че „силовото застраховане е изчезнал социален феномен”, който вече не се наблюдава в страната ни, обясниха запознати. Така трите папки, които съдържат стотици листове с уличаваща информация срещу Алексей, били прибрани в архива на ГДБОП.

Прокурорите, които разследват делото Октопод, разбрали за наличието на папките съвсем наскоро. Обвинителите разследвали силовото прехвърляне на акции между собствениците на дружество Спартак, за което на Петров му бе повдигнато обвинение за рекет. В прокуратурата на разпит бил извикан бившият вътрешен министър Богомил Бонев. Пред разследващите той обяснил, че винаги се е противопоставял на издаването на лиценз на Спартак, тъй като в полицията имало данни за извършени престъпления спрямо част от съдружниците. Освен това обяснил, че по негово време се работело усърдно върху трите информационни дела срещу главата на Октопода. Бонев допълнил, че след неговата оставка като министър обаче „лобитата отгоре” успели да издействат лиценз на Спартак. След разпита на Бонев трите папки били поискани от прокурорите и били прикрепени към разследването.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей