Свързани новини

30.05.2011 17:41

На вниманието на общината: Боклуците превзеха Графа

Видян 1558 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от най-емблематичните улици в София – Граф Игнатиев, е затънала в боклуци и мръсотия. Кофите за отпадъци стоят препълнени, а тротоарите около тях също постепенно се превръщат в пространство за смет. Хората от квартала свидетелстват, че между контейнерите нощем често бродят едри плъхове. „Толкова са големи, че котките бягат от тях“, казват ужасени комшии 

Тротоарът срещу пазара за плодове и зеленчуци също е станал търговска улица. Продавачите там обаче нямат разрешение за извършване на тази дейност. Въпреки това продължават да пречат на движението на пешеходците, разполагайки импровизираните си сергии непосредствено до трамвайните релси. 

Още преди година кметът на София Йорданка Фандъкова се зае с разрешаването на този проблем. През август 2010 г. тя заяви, че „повече няма място за отлагане и за компромис“. Нелегалните търговци по столичните улици намаляха, но все още често се срещат всеизвестните подвижни сергии. 12 дни след изказването на кмета беше направена акция срещу тях. Това се случи след изтичане на двумесечното предупреждение на кмета към уличните търговци. Те бяха изгонени временно, но скоро пак се върнаха. Проблемът е в това, че е нарушена е Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столичната община. Съгласно нея не може да бъде извършвана продажба на промишлени стоки на открито. Допълнително в актовете, наложени на търговците се цитира и липсата на разрешение за такъв тип дейност, издадено от кмета на район Средец.

Припомняме, че през лятото на 2010-а уж започна Голямото чистене на площадите в София. Първо бе ометен Гарибалди, след това трябваше да изчезнат сергиите и търговците от Славейков, 3-а серия пък предвиждаше именно от Графа да бъдат изринати всички боклуци, а  последният етап трябваше да тегли чертата на мръсотията на Попа. Всичко обаче остана само като едно много добро пожелание. 

През 2009 година главният архитект на София Петър Диков планираше описаните от него като „грозни“ сергии да бъдат разчистени, а пазарът на Граф Игнатиев да бъде преместен. Това така и не се случи. Всеки ден от сергиите се изхвърлят огромни количества боклук, които остават несъбрани до късните часове на вечерта. 

Отпадъците предизвикват интерес, но не от страна на фирмите за събирането им, а на клошари. Те прибират картони и други изхвърлени вещи, които да продават за вторични суровини.

От друга страна плочките по пресечните улици на Графа не са подменяни от години. По 6-и септември дори при най-лекия дъжд се образуват огромни локви. Точно пред банката на ъгъла на 6-и септември и Графа най-редовно са насядали баби, които продават незаконно мляко, зеленчуци и подправки. Тези живи препятствия, както и паркиралите коли правят тротоара почти недостъпен и на пешеходците се налага да минават по самата улица.

Положението с градинката пред църквата Свети Седмочисленици също не е по-добро. Всяка сутрин тя осъмва осеяна с празни, счупени бутилки от бира, които остават като спомени от нощните й посетители. Те са успели и да изпочупят съоръженията, предвидени за игра на децата. Пързалките и люлките са украсени с нецензурни надписи, а части от тях липсват. Пясъчникът също е в критично състояние. Майки разказват, че той е по-опасен за децата им, от колкото падане на асфалта, а вече е придобил и приблизително същата твърдост. Под пързалките и люлките пък вече отдавна няма необходимата настилка, която да обезопасява малките при падане. 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и отговорности

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и