Свързани новини

24.05.2011 17:04

Вървя народът

Видян 1138 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С шествия беше отбелязан Денят на славянската писменост и българската просвета и култура в страната. 

Хиляди граждани и гости на София се включиха в проявите за отбелязването на 24 май. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в патриаршеската катедрала Св. Александър Невски бе отслужен молебен. Той бе оглавен от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма.На празника присъстваха президентът Георги Първанов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, дипломати, академичният съвет на СУ. 

В община Созопол той беше отбелязан с манифестация. Шествието от ученици, учители и деятели на културата започна от ОУ Св. св. Кирил и Методий. В първите редици застанаха отличниците, за които имаше приготвени специални ленти. За манифестацията беше поканен духовият оркестър на щаба на Трета армия в Сливен. Шествието продължи до амфитеатъра, където се състоя празничен концерт, който, разбира се, започна с Върви, народе възродени. 

Повече от 5000 ученици от 30 училища и 13 детски градини и техните преподаватели взеха участие в тазгодишното шествие в Бургас. Празничната процесия беше водена от членове на бургаското православно духовенство начело със Сливенския Митрополит Иоаникий, които  носеха специални икони и хоругви. Веднага след шествието на открита сцена Охлюва в Морската градина беше концертът с участието на деца и ученици от бургаски учебни заведения. 

Тържествата в Добрич започнаха с празнична литургия в храм Свети Георги. Беше отслужен благодарствен молебен, посветен на светите равноапостоли Кирил и Методий. Над 3700 ученици в града носеха отличителните ленти с надпис Отличник. Свидетелства за

завършен първи клас ще получиха 748 деца. 

Община Сандански организира тържествено общоградско шествие по повод 24 май. Сборният пункт за различните училища беше от Градския археологически музей до площада . Шествието се движеше по главната улица на град Сандански до площад България. Празникът беше отбелязан и в Севлиево. С портретите на Светите братя и символите на всяко учебно заведение ученици и учители дефилираха на площад Свобода.

Във Варна също отбелязаха празника с шествие. То започна в 10,00 часа от Площад Свети Свети Кирил и Методий. В 18,30 часа в Драматичния театър Стоян Бъчваров се проведе празничен концерт, посветен на 24 май.

снимка: БТА



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Вашият активен фокус върху конкретни цели може да доведе до значителен напредък днес

Вашият активен фокус върху конкретни цели може да