05.05.2011 16:02

Защо Венци Димитров се представя за съветник на Първанов?

Видян 5892 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Венцеслав Димитров е роден на 17 април 1945 г. в София. Завършва английската гимназия, а през 1972 г. –  Международни икономически отношения и Математика
Работил е в ДСО Булгарконсерв, 1973 г.


След 10 ноември 1989 г. започва политическа кариера като експерт на СДС на Кръглата маса. Отначало е в експертните групи на Луджев, сетне е привлечен от Любомир Павлов и става член на ОДЦ, по-късно – Обединен християн-демократически център.


1990-1991 г. е депутат във Великото народно събрание от квотата на СДС, заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и председател на банковата подкомисия.


1991-1994 г. е депутат 36-ото народно събрание (СДС) и председател на Комисията по бюджет и финанси. От декември 1994 г. до 19 април 1997 г. е депутат от Варна в 37-ото НС с листата на Народен съюз. 1997 г.- 2001 г. е депутат в 38-ото НС с листата на коалицията Обединение за национално спасение.



Помните ли НЕВЕРОЯТНИЯ разказ за още по-невероятната, но истинска история на единствения май в цяла Европа банкер с 2 самоличности Фуат Гювен, който бяхме публикували в Супер 19’ преди 3 месеца?


Сигурно не сте забравили за уникалния “безданъчен и безмитен режим”, който му дават в зората на демокрацията тогавашният финансов министър Костов и наследникът му Стоян Александров – днес шеф на банката на същия този Гювен. И за нищожната цена на сделката. Е, няма значи как да сте забравили, че господин Гювен влиза в голямата политическа орбита, а с това и в света на големите пари.Там го представя тогавашният депутат Венци Димитров.


През 90-те години мнозина цъкаха и се чудеха как един депутат би могъл да си построи представителна къща в Лозенец от едната заплата. Други пък им припомнят – хайде сега и вие – случайно ли на Венци при втория му брак с внезапно прочулата се тези дни  Меги кумува самата Дарина Павлова?!


Кумуването на г-жа Мулти на сватбата на Венци през 1998 г. всъщност превърна в роднински приятелските отношения на политика с групировката. Не е никак случайно, че той беше депутат в групата ОНС, която


влезе в парламента под егидата на Мулти през 1997 г.,


след като с цената на много пари ДПС напусна тогавашните ОДС и така изпусна властта.
Същата тази група, чиито лидери спечелиха процентите си с плакат, на който се бяха щракнали с Царя, подготви и идването на Величеството на власт през 2001 г. Тогава обаче Венци получи неочакван удар в традициите на най-добрите изпълнения на Кобургската династия.


Димитров беше сред  съучредителите на НДСВ. За десет години това беше четвъртата политическа коалиция, с чието учредяване свързваше своето име. Не че на другите коалициите са били по-малко. Неговите бяха все успешни. Беше определен за водач на листата на НДСВ в Разград за парламентарните избори.


До 8 юни 2001 г. (изборите бяха на 17 юни) той беше на върха - убеден, силен, речовит. На практика доказваше, че в България депутатството може да бъде професия. Тогава се намеси съпредседателят на НДСВ Тошо Пейков. По негова молба Венцеслав Димитров беше махнат от листата. Мотивът – имало данни, че е


сътрудничил на бившата Държавна сигурност


Ден преди изборите Върховният административен съд го върна в листата, като реши, че няма доказателства за агентурното му минало. На 17 юни Централната избирателна комисия отново отстрани Венцеслав Димитров като кандидат-депутат по жалба на председателя на ОДС- неговият личен бивш приятел Иван Костов.


На 19 юни ВАС окончателно върна Димитров в листите, но решението така и не беше изпълнено. Няколко дни по-късно 57 депутати,а и съдии от ВАС сезираха Конституционния съд, твърдейки, че единствено той може да разреши спора окончателно. На 2 октомври 2001 КС реши, че Венцеслав Димитров няма право да бъде депутат в 39-ото Народно събрание.


Преди 2001 година Венцеслав Димитров е правил многократни изявления в защита на Негово величество Симеон Втори. След като беше отстранен от листите на НДСВ за народен представител, той се дистанцира от бившия монарх.


Обвиненията, че е принадлежал към комунистическите тайни служби, бяха  потвърдени няколко години по-късно, когато с решение № 9 от 25 юли 2007 на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви неговата принадлежност към органите на ДС.


Самият Венцеслав Димитров публично реагира срещу това решение като необосновано, настоявайки да бъде посочено конкретно какво и за кого е донасял и дали е навредил някому. И дори неотдавна успя да осъди България за 3000 евро.


Дали ДС го вкара при президента


Не е ясно. Ясно е само, че след като бе анонсиран за съветник на държавния глава при скандалните интервюта на съпругата му Меги, това се оказа неистина.


Проверка на Супер 19’ в канцеларията на Георги Първанов показа, че Венци Димитров не е съветник на държавния глава. Той не е и бил секретар на президента, а само участник в прекратил дейността си обществен съвет към висшата институция.Въпросът е кой дава право на всеки да се представя за какъвто си иска, за да предизвика медийно внимание, и това да не предизвиква никаква реакция от страна на държавата?


 


Меги – полетът на секретарката


Александър Йорданов те кани да организираш канцеларията на ПГ на СДС временно, но това "временно" е продължило 7 години...


- Да, затова много обичам да се шегувам, че аз съм дете на революцията!
 
В парламента срещаш Венцеслав Димитров. Ти си била на 19, а той - на 47. Това прави 28 години разлика! Не се ли изплаши?


- Много обичам една реплика от едно филмче, което синът ми е гледал десетки пъти, а и аз съответно с него. Репликата е на Стюарт Литъл: "Голям си колкото го чувстваш." 
 
Ти на 19 години на колко се чувстваше?


- Не знам... Възрастта е състояние на духа. Аз се усещах достатъчно зряла, за да се чувствам равностойно, да не съм в дискомфорт. За мен този факт - разликата в годините, не е толкова сериозен, колкото ако човекът мисли по начин, който аз не мога да разбера.
 
Само че той тогава е бил доста... женен. Това не те ли спря?


- Няма доста женен и полуженен! Той просто си беше женен! Има си две деца от предишния брак, живи и здрави да са, те са почти на моите години. Когато започнахме тази връзка, моята амбиция не беше да стана част от неговото семейство.
 
А каква беше амбицията ти? Да си "другата жена"?


- Не. Ние просто бяхме заедно тогава - толкова, колкото сме го искали. Аз не съм била някакъв фактор, който да стопля взаимоотношенията с тогавашната му съпруга, да ги афродизиира или пък да ги раздалечава. Каквото и да ти кажа, не е защото се оправдавам или защото би било приемлива теза, в която да тръгна да те убеждавам.
Сп. Тема



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Днес може да се окажете изправени пред изпитания в работната среда

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес може да се окажете изправени пред изпитания в