Свързани новини

26.04.2011 17:45

Саркофагът в Чернобил пропукан

Видян 2710 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В деня на 25-годишнината от аварията в Чернобилската АЕЦ първи канал на руската телевизия съобщи, че саркофагът, под който бе погребан взиривилия се реактор е пропукан. Неговият “срок на годност”, който беше 15-годишен, изтече още преди 10 години. Украйна обаче едва сега се сети да събира пари за ремонт. Специална донорска конференция по този повод се състоя в Киев преди седмица. Естествено, основен спонсор се очаква да бъде Русия.

В нощта на 25 срещу 26 април 1986 г. при планов експеримент настъпва изненадващ взрив в един от реакторите на централата. 6 секунди по-късно той е последван от нова експлозия. Междувременно избухва и пожар, който отнема живота на 27 души. Същата нощ местните власти организират евакуация на населението в 10-километровата зона около АЕЦ, в която има град и няколко малки села. Хората са вдигнати буквално от леглта си, не им се позволява да вземат със себе си никаква покъщнина и вещи, поради опасността да пренесат заразата с радиация. Тя е много опасна, защото всяка вдишана частица акатува директно белия дроб и в повечето случаи води до рак със смъртоносен изход.

Първото официално съобщение за аварията излиза на 30 април 1986 г. като четири реда от името на Министерския съвет на СССР във вестник Известия. Тогава са уведомени и засегнатите държави извън Съветския съюз, сред които е и България. Макар да не попада в рисковата зона от 700 км (от Чернобил ни делят около 1200 км) радиоактивният облак излива и на наша територия част от своя дъжд на Първи май. По онова време в чест на Деня на труда се организират масови манифестации, което подсилва негативния ефект върху населението.

Едва на 15 май 1986 г. Михаил Горбачов, тогавашният лидер на СССР, оповестява подробно какво се е случило. Статистиката сочи, че загиналите са 52 души, около 1000 деца впоследствие развиват рак на щитовидната жлеза, а общо засегнатите в различни страни могат да достигат до 100 000 души.

Аварията в Чернобил е третата след тези с американски централи в САЩ през 1979 г. и в Япония през 1981, неотдавна гръмна направената също с щатска техника Фукушима на 11 март тази година.

Радиацията е опасна не само за белите дробове. Най-неприятен ефект има върху ДНК като е възможно да доведе до мутации. Тя ни дебне отвсякъде. При полет със самолет например сме изложени на 50 пъти по-голямо от нормалното лъчение. Водопроводът, който ползват градските жители също е опасен и канцерогенен. 

Естествена радиация има в сградите, при които е използван гранит. Два пъти по-висока е радиацията в планините на 1000 м, отколкото в равнините, а в Хималаите достига над 100 пъти над нормата.

Въпреки разпространеното схващане, алкохолът не помага срещу радиация. Дестилираната вода е добро противодействие, същото важи и за някои съдържащи йод таблетки, но не и за чистия йод, с който някои се презапасяват.    



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева

Сега е моментът да насочите вниманието си към завършването на текущите задачи

Сега е моментът да насочите вниманието си към