Свързани новини

11.04.2011 16:59

2/3 от народа едва свързва двата края

Видян 1444 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Натискът на икономическата криза върху домакинствата остава висок въпреки появата на сигнали за начало на възстановяването. През март делът на тези, които заявяват, че са засегнати от световната рецесия, намалява до 23% от близо 29% година по-рано. 

Това сочат предварителните анализи на данните от национално представително проучване на домакинствата в страната, осъществено съвместно от институт Отворено общество и Световната банка.

Анализът на данните показва, че равнището на бедност се задържа устойчиво на високо за ЕС равнище – малко над 21%. 2/3 от домакинствата споделят, че едва свързват двата края, а около 5% затъват в дългове. 

Линията на бедност, изчислена по метода на Евростат, е 246 лева на човек. Заради недостиг на средства всяко трето домакинство е принудено да пести, като ограничава потреблението на основни хранителни продукти, а всяко пето се лишава от необходими лекарства.

Сред най-бедната 1/5 от домакинствата над половината са намалили консумацията на храни, а всеки пети пропуска хранения поради липса на средства. 

Като цяло сигналите за усещане за излизане от икономическата криза остават противоречиви. 

Делът на домакинствата, чиито доходи спадат, е намалял в сравнение с началото на 2010 г. Делът на тези, които принудително работят по-малко, също е намалял в повечето сектори, с изключение на строителството, търговията на дребно и ремонта на автомобили.

"В някои сектори на икономиката, изглежда, има известно раздвижване, но дори това да е сигнал за цялостно оживление на икономическата активност, ще мине поне година, преди домакинствата да почувстват значима промяна в своето благосъстояние", коментира Боян Захариев, програмен директор в Отворено общество.

Според него все още е нужна предпазливост в оптимизма относно темповете на възстановяване.

"Пазарът на труда  е нестабилен, като броят на хората, които заявяват, че са си намерили работа през последните 12 месеца, е по-малък от броя на тези, които заявяват, че са я загубили. Това означава, че все още няма сериозни предпоставки за намаляване на безработицата", пояснява Захариев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и