Свързани новини

03.04.2011 18:02

Още 300 млн. хвърлени в нищото

Видян 1365 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разкритието на 19’, че само за месеците декември 2010 г. и януари 2011 г. резервът на държавата е изгребан с цял милиард, беше допълнено в петък следобед от още една безрадостна новина. 

В отговор на нашия апел, от финансовото министерство обнародваха състоянието на хазната за февруари. Оказа се, че и през най-късия месец на годината изпразването на резерва продължава с ударни темпове. Този път “само” с 300 милиона. Причината е дупката в бюджета за 2011 г., която вече е 750 млн. лв., въпреки ръста на акцизите и ДДС от поскъпването на горивата.

Така бе постигната пълна симетрия. За първата година и половина управление ГЕРБ похарчи 1,3 млрд. от резерва, а за последните 3 отчетени месеца – още 1,3 млрд. Така резервът падна от 7,7 млрд. при встъпването на правителството до 5,1 млрд. към 28 февруари. Или минусът е 2,6 млрд. 

Не се очаква през току-що приключилия март нещата да са се подобрили, така че приближаваме до дъното от 4,5 млрд., което крепи борда. 

Известно забавяне на темповете на харч се очаква през април с годишната вноска на БНБ в бюджета, която обикновено се движи в рамките на около 300 млн. лв.

Анкета на 19’ сред банкери и финансисти показа сериозната им загриженост около състоянието на държавните сметки. 

Според някои от тях правителството най-вероятно ще прибегне до харчене на Сребърния фонд – една от съставляващите на резерва. Според нашите спецове там кътаме 1,7 млрд., които бяха събрани от двете предходни правителства чрез приватизация, за да бъдат постигнати нормални и достойни нива на пенсиите в България. През последните 20 месеца обаче този фонд не се попълва, понеже приватизация няма.

Вероятно всичко това е накарало премиера спешно да подпише участието на България в пакта Евро плюс, който осигурява гаранционен фонд срещу държавни фалити. Страната ни наистина поема солидни ангажименти, но в случай на голяма нужда, ще може да получи бърза помощ от другите в ЕС. Така и без да бъде в еврозоната, тя ще се ползва от парашут срещу свободно финансово падане.

Докато се развива тази тежка драма, вицепремиерът и финансов министър Дянков е в чужбина. Според пресцентъра му е в Ирландия, откъдето по информация на българи в Америка пред Bulgaria-news, отлита за слънчева Калифорния. А не както човек би могъл да очаква към родата си, дислоцирана във ветровито Чикаго. За да не му е скучно, с него летели любимата му съветничка Ирина и пиарката Бетина Жотева, известна навремето с тежките си въздишки по Канал 1.



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак