Свързани новини

31.03.2011 16:37

Стачка, СУ затваря в понеделник

Видян 1901 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От понеделник Софийският университет Св. Климент Охридски хлопва врати и прекратява всякаква дейност. Най-старото висше учебно заведение у нас ще бъде затворено, докато Министерският съвет не върне правата му върху Ботаническата градина. Решението е взето от Академичния съвет на СУ.

„Това, което искаме, е правителството да преразгледа решението си, с което на практика отнема Ботаническата градина в Балчик, създадена от СУ преди 55 години - оттогава тази база неизменно се развива от университета, провеждат се практики на студенти, правят се изследвания и се води обширна културна дейност. И всичко това се случва в услуга на съмнителни бизнес интереси“, заяви ректорът на университета проф. Иван Илчев. 

На заседанието на Академическия съвет бе обсъдено още изпълнението на университетския бюджет за миналата година и се прие този за настоящата, чиито параметри, заложени от държавата, според проф. Илчев „не позволяват реалното съществуване на една първостепенна научна и образователна институция”.

Не е изключено в следващите дни да се организират протести срещу тенденциозното според ректора на СУ отношение на кабинета спрямо Алма Матер. 

„Призовавам студентите да се включат в бъдещи протестни действия, които започваме да готвим още от утре. Защото не става дума само за Ботаническата градина в Балчик, макар нейното отнемане да е звучна плесница в лицето на българското образование и наука. Аз не съм привърженик на идеята да се протестира на всяка цена и да се срутва българското общество, но за съжаление нормалният диалог с управляващите досега не се е състоял“, допълни ректорът. 

Спорът за собствеността на градината ще бе и основна тема на пресконференция на проф. Илчев в Софийския университет. 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион