Свързани новини

30.03.2011 14:05

Заложиха 24 часа и Труд зад гърба на мажоритарния собственик

Видян 4103 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заложиха 24 часа и Труд зад гърба на мажоритарния собственик


Уникредит Булбанк – най-голямата банка в страната, стана съучастник в аферата 


България е страната на неограничените невъзможности, както казваше класикът Стратиев. 

“Сезирали сме абсолютно всички инстанции”, изплака мъката си Христо Грозев, който без да разбере загуби 44% от дяловете на фирмата си и вече не е мажоритарен собственик на вестниците Труд и 24 часа. 

Според справка в Търговския регистър 83% от групата са били прехвърлени на името на Огнян Донев и Любомир Павлов. Сделката е станала без знанието на другия партньор - регистрираната в Австрия БГ Приватинвест ГмбХ, която до неделя държеше 53% от дяловете. 

"Свидетели сме на класически случай на т. нар. "рейдърство" - корпоративно превземане. Така изненадващо БГ Приватинвест се оказаха само с 9% от прессгрупата", обясни Грозев пред пред ТВ7. 

От месеци мажоритарният собственик имал минимален достъп до текущите дела на фирмата си, не го пускали в сградата на изданията, не е виждал документите, с които е станало корпоративното превземане.

"В момента 24 часа и Труд са заложени пред "Булбанк срещу 25 млн. евро. По принцип в това не би трябвало да има нищо лошо, ако бяхме участвали в преговорите и в подписването на този договор. Самият факт, че ние сме били изключени и за нас това стана като изненада е огромен шок. Аз лично писах до президента на банката с недоумение по темата", добави още Грозев.

Той е поискал да се блокират всякакви вписвания по фирмената партида на пресгрупата до изясняване на обстоятелствата, пише Капитал. Още на 23 март, пише Сега,  Христо Грозев с качеството си на съуправител на БГ Принтмедиа, сезира Търговския регистър с молба да не се вписват предстоящите евентуални промени в медийната групировка, инициирани от Любомир Павлов, който по онова време е упълномощен да го представлява. 

“Прехвърлянето на дяловете е станало на 27 март, неделя, и е било заверено от нотариус Вяра Янева. След запитване в кантората на нотариус Янева оттам са казали, че не работят през уикенда. Възможностите при това положение са две - или заверката й е неистинска или тя е направила изключение и е работила в почивния ден.

Друг интересен момент е, че в един и същи ден БГ Принтмедия (представлявано от Любомир Павлов) продава на Огнян Донев и след това веднага Огнян Донев продава обратно на Любомир Павлов част от прехвърления дял, вместо да стане в една стъпка. Така се заобикаля забраната за договаряне сам със себе си по чл. 38 от Закона за задълженията и договорите. Внимание буди и фактът, че БГ Принтмедия уж е представлявано от Любомир Павлов и Христо Грозев, обаче нотариалната заверка е само на Любомир Павлов и Огнян Донев.

Първоначално Агенцията по вписванията отказва залога поради несъответствия. Малко по-късно обаче следва второ вписване. След избухването на скандала е във фризера.

Конфликтът е на базата на изненадваща промяна в дяловете на акционерите в Медийна група България холдинг, извършена светкавично в течение на няколко дни - между 25 март, когато е сключен договорът за заем с банката, и 29 март, когато е вписан залогът. Христо Грозев провел разговор с Любомир Павлов и Огнян Донев, който е шеф на КРИБ и на борда на Здравната каса, но те не са дали пълно обяснение за случващото се. “Имаме готовност, ако не получим подобно, да потърсим правата си в съда”, разясни Грозев. Донев и Павлов го посъветваха да търси спец.помощ и контрираха, че новите проценти били според парите.

“Това, което виждаме е, че в един момент между 23 и 25 март се прекратява предсрочно един договор за заем с дружеството, на което аз съм съуправител (БГ Приватинвест ГмБХ), който кредит трябва да има като обезпечение дяловете в Медиа холдинг България. Изведнъж този договор за заем се заменя с нов договор за заем, който е отпуснат към самия Медиа холдинг България, обясни разминаването Грозев.

По думите му има две “непонятни следствия”. Първото е “какво се случва със заема от БГ Приватинвест към банката, защото единствената възможност той да се върне е погасяване с новополучения заем от дъщерното предприятие Медиа холдинг България.

Второто притеснение на Грозев е, че отпадането на първия заем с БГ Приватинвест е позволило да стане тази продажба на 83%.

“За нас е непонятно как банката е участвала в това нещо”, добави представителят на австрийците в България пред Медиапул. 

"Банката не коментира клиенти", заяви по повод замесването на Уникредит (правителството на Кадафи контролира най-голям процент акции в банката) пиарката Вики Блажева. 

 

снимка: БТА




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за