24.03.2011 17:18

Норвежката кралица идва в София

Видян 1069 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Норвежката кралица Соня ще присъства на откриването на Музея на съвременното изкуство в столицата ни около 24 май. Посещението ще се състои след цялостната реконструкция и преустройство на Националната художествена галерия и превръщането й в музея. В проекта ще бъдат вложени 4 милиона лева за ремонти и реставрация.

Културният министър Вежди Рашидов и посланикът на Кралство Норвегия у нас г-жа Тове Скарстейн вчера инспектираха работата по първия етап от реконструкцията и преустройството на сграда от комплекс Софийски арсенал в Музея на съвременното изкуство. Г-жа Скарстейн обеща, че на откриването му ще присъства кралица Соня.

Реконструкция на първия етаж включва подмяна на всички сградни инсталации и на покрива. След приемането на първия етап, в съответствие с процедурата на Европейското икономическо пространство, по която се финансира проектът, ще се кандидатства за финансиране на втория етап.

Изграждането на новия музей се финансира от финансовия механизъм на европейското икономическо пространство с участието на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. 

Сградата на Националната художествена галерия, която се преустройва в Музей на съвременното изкуство, е част от групов архитектурен комплекс, ценност от местно значение, Софийски Арсенал. Стойността на първия етап е 1,8 милиона лева.

Началото на реконструкцията и преустройството бе дадено от министър Рашидов на 29 октомври 2010 г. на официална церемония. Със съдействието на кмета на София Йорданка Фандъкова в пространството до новия музей след завършването на първия етап от реконструкцията ще се оформи и скулптурен парк на открито на площ от близо 5 дка.

снимка: БТА



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден