Свързани новини

22.03.2011 17:42

Заподозряха Трайков и ЕРП-тата в мераци за електромрежи на НЕК

Видян 2284 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Министерството на икономиката готви промени в Закона за енергетиката, с които да направи възможна приватизацията на съоръжения на НЕК за един милиард лева. Купувачи има и това са доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. Става въпрос за 236 понижаващи трафопоста - от 110 киловолта на 20 киловолта, както и за мрежи високо напрежение, които осигуряват връзка на купувачите с мрежите на съседните страни, тоест създават възможност за износ на ток”, разкри миналата вечер ТВ7. Темата беше представена като “скандална приватизация на мрежата за високо напрежение”.

Според медията опитите за продажба на тези съоръжения започват още при оформянето на договорите за приватизация през 2005 г. Имало съпротива и съоръженията останали при НЕК.

През пролетта на 2010 г. започват сондажите за промени в Закона за енергетиката, създава се работна група, която лансира идеята съоръженията да се продадат на ЕРП-тата, припомня още ТВ7. През декември министър Трайков съобщава, че предложението не е актуално.

Сега, в началото на 2011г., докато синдикати и партии настояват за отнемане на лицензи на ЕРП-тата и за преразглеждането на договорите им, изненадващо идеята е отново в ход, алармира частната телевизия.

В момента по данни на БСК битовите потребители и бизнеса у нас са изравнени като цени и структура на консумацията. Плащат приблизително еднакво и консумират еднакви обеми. Бизнес абонатите обаче, които се присъединяват директно към мрежите на НЕК, плащат при по-благоприятни условия тока, защото тарифите на ЕРП-тата са по-високи. Освен на домакинствата, сега доставчиците ще налагат условията си и на бизнеса у нас.

Битката между НЕК и ЕРП-тата за клиентите, пряко присъединени към мрежата на НЕК, се води от няколко години с променлив успех.

Накрая ТВ7 разкрива и голямата идея – защо са им на ЕРП-тата и съоръженията за милиард: “Продажбата ще удари и приходите на НЕК от износ на ток. Очаква се ЕВН например да продава ток на Турция по далекопровода на ТЕЦ Марица Изток 3, който дълго време не се натоварваше. ЧЕЗ се готви да продава на запад - Сърбия, Македония и Гърция”.

По въпроса с износа на ток и понякога лековерното отношение на НЕК към контрагентите му вече писахме миналия петък. 

Иначе, в контекста на актуалната политическа обстановка и характерната му позиция, очевидно че разкритията за дошлия в кабинета откъм ЕВН министър Трайков тепърва ще валят.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей