Свързани новини

22.03.2011 16:42

Местят посолството ни на 1000 км от Токио

Видян 1244 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българското посолство в Япония временно се мести от столицата Токио, за да бъдат дипломатите ни на безопасно разстояние от бълващата радиация атомна централа Фукушима. 

Трима български служители ще работят в 1,4-милионния град Фукуока на остров Кюшу, който се намира на 1000 км. южно от Токио. Те ще останат там докато сложната обстановка се нормализира, информира  говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева. По нейните думите служителите водят всеки ден по100-200 телефонни разговора с наши сънародници. 

След ужасяващото земетресение от 9,0 по Рихтер на 11 март предишният консул Чавдар Градинарски напусна Япония, на неговото място от МвнР са изпратили нов – Лъчезар Петков. 

Междувременно нов трус от 6,6 по Рихтер бе регистриран в Япония. Земетресението е станало на изток от японската префектура Фукушима, където се намира авариралата АЕЦ Фукушима-1. Компанията оператор на централата TEPCO заяви, че е регистрирано повишено ниво на радиационно замърсяване във водите на Тихия океан, на брега на който се намира Фукушима. Според специалисти причината са както падналите дъждове, така и охлаждането на реакторите с морска вода, която се стича обратно в океана. Радиационното заразяване на храни в Япония е по-сериозно, отколкото твърдят властите, пише френският в. Фигаро.

По същото време стана ясно, че жертвите на помитащото земетресение и последвалото го цунами достигнаха 9000 души. Други12 645 продължават да се водят в неизвестност. Представители на японската полиция изразиха очаквания окончателният брой на загиналите да надхвърли 18 000.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.