Свързани новини

20.03.2011 16:26

Край: Затриват ромското гето в Орландовци

Видян 3132 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

225 души живеят в 33 къщи и 13 бараки в столичния квартал Орландовци. Мястото е ул. Градини, където всички те са регистрирани с постоянен адрес, съобщи кметът на район Сердика Тодор Кръстев.

Жителите са почти изцяло с ромски произход, а своеобразното гето, което са сформирали, предизвика подписка до министъра на вътрешните работи, СДВР и Столичната община.

Политическа партия пък направи подписка за местен референдум, и я внесе в Общинския съвет.

Живееща в гетото от своя страна се оплака в приемната на президента Георги Първанов, че ще я гонят оттам, обясни районният кмет. Тя заявила, че е многодетна майка и не може да намери друго място, където да живее, освен настоящия си адрес.

На експертите в администрацията се наложи да изяснят собствеността на земята върху която се намират постройките, както и да разберат кои са действителните й собственици.

Те най-накрая успяха да стигнат до истината - освен всичко друго, върху част от тези земи, преди 1989 година, е имало сгради на тогавашно БКС (Благоустройство и комунално стопанство) за този район. Част от живеещите там роми са били настанени тогава на това място и са плащали наем на "чистотата" , а сега просто живеят там. 

Установено беше, че циганите не разполагат с никакви документи за собственост. Изключение правят само две възрастни жени от български произход, представили документи за имотите си, в които не живеят, а са ги оставили "под ключ". Сградите могат да бъдат премахнати единствено след заповеди на компетентните органи - Контрол по строителството в направление Архитектура и градоустройство на общината и РДНСК, посочи още районният кмет.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв