Свързани новини

11.03.2011 10:17

8.9 по Рихтер удря Япония, води до 10 метрово цунами

Видян 1979 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер разтърси североизточното крайбрежие на Япония. Властите съобщават за жертви, но не казват колко, предаде Ройтерс.

Епицентърът на труса бил на 10 км дълбочина под дъното на Тихия океан, на 125 км от източното крайбрежие.

Тревога за опасност от цунами е обявена в целия Тихоокеански регион. Японските власти предупредиха, че очакват мощно цунами, като е възможно височината на вълните да достигне 10 метра.

И наистина, тези мрачни прогнози вече се сбъднаха. 10-метрови вълни заляха Североизточна Япония след силното земетресение с магнитуд 8,9 по Рихтер. Водната стихия помита всичко по пътя си – къщи, автомобили, земеделски постройки. Най-малко един човек е загинал в префектура Фукушима, северно от Токио. Около четири милиона домакинства в префектурата са без ток.


Има множество ранени. Силен пожар избухна в петролна рафинерия край Токио. Съобщава се и за пожари в редица райони на Токио и в Сендай.


Наредена е евакуацията на 20 000 души в западната префектура Вакаяма, тъй като се очаква ново цунами.

Предупреждение за цунами беше обявено и за Русия, Марианските острови, Филипините, Тайван, Индонезия, Папуа-Нова Гвинея, Науру, Микронезия и Хавай.

По-рано вълни цунами с височина над 4 метра причиниха големи разрушения в крайбрежните райони на префектура Фукушима.

Кадри от разрушителната вълна можете да видите на http://www.youtube.com/watch?v=J6aZGY7yhc0

Земетресението е било усетено в китайската столица Пекин, намираща се на 2500 км на запад. В Тайван също обявиха тревога. От централната метеорологична служба в Япония предупредиха жителите на територията на източния и североизточния тайвански брегове да бъдат в готовност за цунами.

Сградите в Токио се разлюлели в продължение на няколко минути, много хора панически са излезли на улиците. Местен канал е излъчил кадри, показващи черен дим, който се издига над сграда в Одаиба, предградие на Токио.

Влаковете в северната част на страната са спрени, а дейността на летищата в Токио е нарушена.

Нова серия от  по-слаби трусове се усещат в Токио.

Част от магистрали в японската префектура Ивате частично са попаднали под морето, а десетки автомобили с хора са останали под вода. Властите призовават шофьорите да избягват крайбрежните магистрали и да паркират колите си на безопасни места.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.