Свързани новини

09.02.2011 17:24

НСИ: Пазете се от мними преброители!

Видян 1665 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От днес до края на февруари всеки български дом ще бъде посетен от преброител на Националния статистически институт (НСИ). То бе предшествано от електронното преброяване, което предизвика силния интерес на българите и чрез нета се преброиха близо 3 милиона, или 40 % от населението. Така държавата вече е спестила около 10 млн. лв.


Останалите 60 на сто от българските граждани ще очакват анкетьорите в домовете си. И най-често задаваният въпрос от хората е този за тяхната сигурност.


От НСИ предупреждават да бъдем внимателни и да се пазим от мними преброители. Затова хората трябва предварително да се информират за името на анкетьора и след това да го сверят при неговото посещение на адреса, каза председателят на Националната статистика Мариана Коцева.


Тя посъветва хората от блоковете да се събират заедно с домоуправителя на съответния вход, който да им представя  преброителя.


Не е необходимо да допускате преброителите в апартаментите си, подчертават от НСИ.


Информация за преброителя на съответната улица може да бъде получена на единния телефонен номер, който важи за цялата страна - 0700 16 310.


Всички преброители и контрольори имат мобилни телефони и са инструктирани в първия ден на преброяването да се представят във входовете. Те трябва да разлепят бележки с часа, в който ще посетя съответната сграда и да оставят телефон. Коцева съветва домоуправителят да позвъни на анкетьора и да го уведоми кое е удобното време за извършването на преброяването, като предварително го е уточнил с хората от кооперацията.


Ден преди старта на преброяването в Казанлък вече са получени първите два сигнала за мними преброители, опитали се да проникнат в чужди домове, съобщи Би Ти Ви.


Нарушителите са искали да влязат при възрастни хора и се легитимирали като служители на НСИ.


Важно е да се знае, че на служебните карти на преброителите трябва да са написани трите им имена и да има печат на НСИ.


Тези, които се преброиха през интернет, също ще се срещнат с анкетьорите. На тях трябва да бъде представен специалният код, получен по нета.


Коцева посъветва хората да искат лична карта на преброителя, за да няма измами. Според нея възрастните хора предпочитат да се преброят с хартиени карти.


Преброяването е задължително, в противен случай глобата е 120 лева, пиромнят от НСИ. На отказалите да попълнят анкетната карта се съставя акт в присъствието на двама свидетели по Закона за административните нарушения, обясни председателят на Националния статистически институт .


Моряците могат да бъдат преброени от близките си като временно отсъстващи от страната. Ако преброилите се в интернет са в чужбина, би трябвало да предадат или пратят по имейл кода, получен след преброяването им на свой близък в България.


Българите, пребиваващи за постоянно извън държавата, няма да се броят от НСИ, а от статистиките в съответните страни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Очаква ви вълнуващ ден с нови запознанства и социални събития

Очаква ви вълнуващ ден с нови запознанства и социални