Свързани новини

19.01.2011 17:05

Киберпрестъпността скочила двойно

Видян 1568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хакери дебнат половин България всеки ден в нета.Киберпрестъпленията у нас са се удвоили за четири години, съобщи Явор Колев - началник на сектор Компютърни престъпления и интелектуална собственост в ГДБОП, цитиран от БТА. „Това е така, защото все повече хора ползват интернет“, е обяснението на Колев. В света достъп до глобалната мрежа имат близо 2,5 млрд. души, а у нас в интернет влизат над 50 на сто от българите.Затова и най-тривиалните престъпления вече се извършват чрез високите технологии – например, уговарят се по мобилен телефон или чрез скайп. Най-честите компютърни престъпления в България и в Европа са кражба на лични данни, на банкова информация, компютърни измами, кражба на банкови сертификати за интернет банкиране и сексуални посегателства срещу деца (виртуално блудство, обмен на файлове с детска порнография).
Другите обичайни престъпления в нета са кражба на интелектуална собственост и атаки на сайтове на държавни институции.
Явор Колев даде фрапиращ пример за кражба на лични данни - 3 млрд. лв. са били източени през 90-те. Чрез финансови мулета парите са изпращани към Русия и Украйна през Уестърн Юнион. От 1997 г. няма такива случаи, каза той. Що се отнася до сексуалните посегателства срещу деца в интернет, Колев смята, че у нас има категорична обществена нетърпимост към това престъпление. В България нама законодателна възможност за изграждане на фалшива самоличност на полицаите, за да могат да работят под прикритие в интернет и да залавят педофилите. Затова пък службите работят по много сигнали, защото хората са изключително активни в докладването на подобни престъпления.


 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,