Свързани новини

30.10.2008 09:35

Искат 30 заплати на работник, ако спрат „Кремиковци“

Видян 1873 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Металурзите ще искат обезщетение от 30 работни заплати, ако се спре „Кремиковци“. Това заяви след срещата с министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров лидерът на федерация „Метарурзи“ към КТ „Подкрепа“ Любомир Павров. От синдикатите са категорични, че времето за изплащане на просрочените заплати на работниците е 31 октомври.


„Държавата ще съдейства на ръководството на завода продукцията да се продаде в най-кратки срокове, за да се платят заплатите на работниците“, каза  министърът след среща с оперативното ръководство на комбината. Той потвърди пред медиите, че продължават разговорите за намиране на инвеститор.


Над 150 млн. лв. са задълженията на "Кремиковци" в момента и комбинатът и сега работи благодарение на подкрепата на държавата.


По-рано вчера стана ясно, че оперативното ръководство на комбината се стреми към осигуряване на кредит от 50 млн. лв., с който да бъдат изплатени заплатите за август и септември и да бъде обезпечено производството за 15 дни. Такъв обаче не може да бъде осигурен, защото предприятието е обявено в несъстоятелност.


По време на протеста на металурзите синдикалисти поискаха 40 милиона, с които да се гарантира спасяването на комбината. В декларация до енергийния министър те настояха за пълна мобилизация за осигуряване на безаварийното производство в комбината и държавна гаранция за доставката на суровини от монополите НЕК, „Булгаргаз” и БДЖ. Близо 2 000 недоволни металурзи излязоха на улицата в 8 часа сутринта вчера. Те дойдоха с повече от 10 автобуса веднага след нощната смяна в комбината. Протестиращите настояха още спешно да бъдат намерени нови и надеждни инвеститори, ясна и категорична позиция на министерството за бъдещето на „Кремиковци” и на работещите в комбината. Днес протестите продължават.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец