Свързани новини

04.01.2011 15:47

Ситуацията с хепатита все по-тревожна

Видян 1443 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ситуацията излиза извън контрол, вече болните от хепатит А в Стара Загора са над 200 души, алармира директорът на местната болница Професор Стоян Киркович. "Аз изпитвам затруднения по настаняването им, закривам отделения, за да правя инфекциозни нови такива. Нещата излизат извън контрол", коментира д-р Николай Колев пред БГНЕС. Още вчера той настоя да бъде обявена епидемия в града. Положението в Хасково също е тревожно. Леглата в инфекциозното отделение не достигат, а само за последната седмица в Хасковско от вирусното заболяване са се разболели 109 души. Абсолютно никаква реакция от никого, нито от Регионалния център по здравеопазване, нито от министерството, нито от главен санитарен инспектор. Аз мисля, че е крайно време да се намесят и ако това не е епидемиологичен взрив -  само вчера 53-ма човека с хепатит – не знам тогава какво да го нарека, ако не епидемиологичен взрив, каза още директорът на старозагорската болница. Средствата в лечебното заведение са ограничени, тъй като бюджета не делегиран. Здравната каса изплаща по клиничната пътека 800 лева, а лечението струва 1000. Престоят е за 5 дни, но досега не е имало случай пациент да е останал по-малко от 10 дни. Сред заболелите вече има и медицински персонал.


Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова заяви пред БНТ, че е притеснена от високата заболеваемост от хепатит А в Стара Загора и Хасково, но подчерта, че е типично за нашата страна през няколко години да има епидемия. Последната е била регистрирана през 2006 година и вече е време тя да се появи отново.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни