Свързани новини

02.01.2011 15:21

51% останаха без подаръци за празниците

Видян 1494 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

51% от нацията остана без подаръци. Това посочи проучване на авторитетната социологическа агенция Медиана. С публикуване на част от него в Труд тъжната статистика бе обнародвана.


Силно е намалена и сумата, която похарчихме за традиционните коледни трапези. Кризата, въпреки заклинанията на финансовия министър, яко тресе българите. Най-ударени от липса на подаръци са пенсионерите, които числят близо 2,5 милиона души представляват 30% от населението на страната, към които се прибавят безработните и ромите.


Най-малко лишени от подаръци хора имаше в София, пък показа проучване на Националния институт за изследване на общественото мнение.


Според неговия сондаж 19% от хората са отделили общо 20 лв. за подаръци – сиреч съвсем символична сума, най-голям процент – 30% са дали между 20 и 50 лв. за жест към близките си, 25% влизат в групата на Дядо Коледовци с до 100 лв., а само 11% от българите са си позволили да зарадват любимите с качествени продукти на обща стойност над 100 лв. 


Хората пестят не само от подаръци и от трапеза по празниците, но дори и от електричество. Анкета на сайта на бТВ показа, че 72% от хората икономисват от ток и парно.


Тенденцията за намаляване на парите, които харчим по празниците, е общоевропейска. Дори нациите, където християнската традиция е изключително силна и дори в тежки периоди хората не се лишават от нищо за Коледа и Нова година 2011 г. бе посрещнта скромно.


Италианците например похарчиха 11% по-малко пари за празниците, отколкото за не по-малко кризисната Нова 2010 година, показаха данните на най-авторитетния местен център за изследване на общественото мнение, показани в програмата Врата до врата на националната телевизия РАИ 1.


Също като нас, и на Апенините основно се спестява от подаръци. Практически единствено децата в Италия са били пощадени от орязването на семейните бюджети. Малко е намалението на средствата, похарчени за дарове, предназначени за любимите хора. Най-ощетени от икономисването на пари се оказват групите, попадащи в статистиката като “роднини” и “приятели”.


Логиката, че не е важно ние да сме добре, а другите да са зле обаче си остана само медийна картинка, тъй като под 1% от хората у нас си позволиха ваканция в чужбина по празниците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци