Свързани новини

13.12.2010 17:55

В Марица Изток 2 много мирише на енергийна мафия

Видян 5705 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато ви разказахме за сагата на корпорацията Обединени енергийни търговци и ТЕЦ Марица Изток 2, дори не сме подозирали, че милионите, за които става въпрос за капка в морето от похарчени средства от червеното ръководство на централата. Напомняме, че без никакво основание ТЕЦ-ът бе прекратил договора на износителя на ток и е осъден за това на две инстанции на съда. Сметката обаче няма да я плаща директорът на ТЕЦ, причинил кашата, а ние – данъкоплатците и то насред зловеща криза! Повече по темата днес ще разкрие на пресконференция в София прес от 13 часа шефът на ОЕТ Ангел Божилов.


Всъщност, май няма нищо изненадващ, защото Марица Изток 2 е управлявана от близкия на депутата от БСП Михаил Миков, но несменен при новата власт мениджър Георги Христозов. А разследванията на прокуратурата, ДАНС и ОЛАФ съпътстват повечето сделки на държавната фирма под негово ръководство.


Нещата започват с назначаването му от бившия енергиен министър Петър Димитров.  Христозов с широка ръка започва да подписва анекси и допълнителни споразумения към основния договор с главния изпълнител на модернизацията на блоковете на централата. Експертите твърдят, че японците от Мицуи натискали за увеличаване на стойността на и без това надутия проект с над 30 млн. Евро, пише фрешнюз.


“Интересът на контролните органи и на ДАНС бе предизвикан и от 2 специални обществени поръчки в ТЕЦ Марица изток-2. Те са инициирани от шефа на топлоцентралата Христозов и са финализирани от Съвета на директорите в средата на юни т.г. между евроизборите и парламентарните избори. Едната е с консултанската фирма Гавърмънт реинфорсмънт сървисис България ЕООД за "оценка нивото на безопасност и сигурност на централата като стратегически обект от национално значение". Цената на услугата е 9 млн. лв, а абсолютно ненужната според експертите консултация трябва да продължи до 2013 г. Фирмата изпълнител е регистрирана експерсно броени дни преди договора, но пък е нямало как да е сертифицирана по Закона за класифицирана информация - задължително условие за такива поръчки.


Другата спецобществена поръчка - "допълнителни мероприятия по охраната на ТЕЦ Марица Изток 2, е за 950 хил. лв. Тя обаче е възложена на охранителната фирма Професионална защита - електроник ООД - София, която и без това има договор за охрана на топлоцентралата до 2013 г. По него топлоцентралата брояла над 200 хил. лв. месечно”, пише сайтът. А ние направихме проста сметка: при 50 пазачи, колкото има ТЕЦ-ът, това прави 4000 лева на човек месечна заплата. Но вътрешни източници твърдят, че приходът се дели така: около 40 хил. лв. за заплати на охранителите и над 160 хил. лв. за когото трябва. За кого ли? Щетата за централата за срока на 5-годишния договор е близо 9 млн. лв.


Утре ще ви разкажем как по данни на колегите от Стандарт приятелката на Христозов двойно смуче от държавата – веднъж от неплатени 45 млн. лв на хазната, но с печалба от заводски ТЕЦ във Видин, на който директорът на Марица Изток 2 бил консултант, и втори път – от самата Марица Изток 2, на които поддържа климатиците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева