Свързани новини

12.12.2010 18:29

Арестуван за 15 минути

Видян 2422 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В редакцията на 19’ се получи открито писмо от Ангел Божилов – главен изпълнителен директор на Обединени енергийни търговци. Дружеството е най-големият износител на ток от България, а в петък офисите му бяха тарашени от полицията. Шефът на единствената международна бг корпорация в енергетиката бе наречен от медиите “мошеник”, а ОЕТ „банда енергийни измамници”, които криели акцизи и точели ДДС.
“Може ли да има нещо „скрито” в нашия бизнес? Това е търговия, която се контролира 24 часа 365 дни в годината от Енергийния системен оператор, тъй като електричеството е особена стока – то не се складира. Нещо повече, освен българския, износът ни попада и под контрола на всеки от чуждите енергийни системни оператори в държавите, които приемат изнасяната от нас ел.енергия”, пише в писмото.
Оказва сe, че акцизи върху износа на ток просто няма, а ОЕТ тази година внася 37 млн. лв. с ДДС като такси. И още: “Най-яркото доказателство, че подобна „ВЪОБРАЖАЕМА СХЕМА” не би могла да бъде осъществена е фактът, че корпорацията поддържа банкови гаранции в полза на държавата. Тяхната стойност многократно надвишава месечно възстановявания ни ДДС, като същевременно е по-висока от изискуемия капитал за регистрация на банка в България”.
Самият Божилов пише: “На практика бях задържан само за 15 минути, което обаче беше напълно достатъчно за публичното ми опозоряване. При разпита ми в полицията в качеството на свидетел (бях освободен веднага), ми бяха зададени само три елементарни въпроса и отговорите на всички тях се намират в публично достъпния Търговски регистър. Оставям на страна неприятни обстоятелства като разпространяването на информация, че е арестуван и загиналият на 11 ноември съдружник в ОЕТ Стефан Дренчев или абсурдните твърдения, че аз съм издирван от Интерпол”.
Къде е заровено кучето: “Вероятна причина да бъдем избрани като жертва аз виждам в изключителните показатели на компанията, която в тази кризисна година показва ръст от 250 % спрямо миналата година! Когато усилията на правителството са насочени към насърчаване на износа и ръст на икономиката, а вече сме свидетели и на първите резултати в това отношение,  някой се опитва да унищожи бизнес, осигуряващ десетки милиони евро данъци и кси за държавата, при това свързан точно с експорт.
На второ място се атакува данъчната система. Измислените медийни фойерверки, които се случват без знанието и участието на НАП, са показателни, че някой умишлено противопоставя и злепоставя МВР и Приходната агенция. Няма как едновременно НАП да възстановява ДДС на корпорацията в продължение на години, а същевременно тя  да е „източвала” ДДС.
И накрая, но не на последно място, е включването на българската полиция в тази по същество наказателна бизнес акция. За мен е показателен фактът, че тя се извършва в отсъствието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
За никого не е тайна, че енергетиката остава един от най-ресурсните, но нереформирани сектори у нас. Кадри, поставени на много от възловите места в системата от Тройната коалиция и работещи до ден днешен, са образували и поддържат частни структури. Очевидно ние сме пречка именно за тези структури”.
Проблемите на ОЕТ започнали, след като незнайно защо Марица Изток 2 отказва да изпълнява договор с корпорацията и дава обещания й ток на други търговци. ОЕТ се обръща към съда и печели и на двете инстанции спора си с държавния ТЕЦ. Но това отприщва атаките срещу корпорацията и нейния директор.
“Очевидно е, че в условията на криза изгода от тях имат единствено онези, които управляваха години наред и после за пореден път изправиха България на ръба на оцеляването”, заключава Божилов в писмото си до свободните медии, премиера, неговите вицета, главния прокурор и ресорния министър на енергетиката. В сряда бизнесменът дава специална пресконференция в София прес на тема: “Как въображаема енергийна схема за милиони клати държавата”.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.